Augusztus óta nem történt jelentős előrelépés a fővárosi traffipaxok kihelyezésében, mostanáig csak pilot jelleggel két kamerát üzemeltek be a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közelében.

Ez a cél

Ahogy írtunk róla, Karácsony Gergelynek nem titkolt szándéka, hogy 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig nullára csökkentené a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten, az elmúlt év tragédiái, mint a Harminckettesek terén és az Árpád hídon történt gázolások pedig még inkább előtérbe helyezték ezt a törekvést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon lassú a projekt

Budapest nemrég elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiájában szerepel, hogy ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen, de a projekt egyelőre lassan halad.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vettek 45 kamerát

Első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe, amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Nem sok helyre jut így kamera

Mostanra viszont kiderült, hogy ez némi félreértésre adott okot, ugyanis a mostani válaszuk szerint „45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára” szerződtek le. Vagyis ez alapján első körben nem 45 különböző helyszínen telepítenek kamerákat, hiszen egy négysávos útra ezekből rögtön négyet fel kell majd használni, ha mindkét irányban mindkét sávot mérni szeretnék – írja a 24.hu.

Folyamatosak az egyeztetések

Hogy az új traffipaxok hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek, hogy „a baleseti statisztikák és a közlekedésbiztonsági szempontok szerint indokolt helyszínek közül melyek vonatkozásában állnak rendelkezésre a kamera üzemeltetéséhez szükséges feltételek.

Itt tesztelnek

A főváros válaszából kiderült, hogy mostanáig pilot jelleggel két kamera a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében került kihelyezésre, ezek már jelenleg is működnek.

A rendőrség büntet majd

Az újonnan telepített kamerák egyébként a mérésügyi hatóság általi hitelesítést követően az Integrált Közlekedésszervezési és Szabályozási Rendszerbe kerülnek integrálásra, amelyből az adatok a már korábban kialakított interface segítségével automatikusan kerülnek át a VÉDA rendszerbe. A gyorshajtás szankcionálását a rá vonatkozó jogszabályok szerint a rendőrség végzi.

Terézváros nem vár a fővárosra

Ahogy írtun róla, sebességmérőt helyez ki a terézvárosi önkormányzat a jövő évtől, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat. A boxok helyeiről a BRFK, a kerületi rendőrkapitányság és a fővárosi rendészet iránymutatásai alapján döntött az önkormányzat.

Itt kell majd nagyon figyelni

Az alábbi a helyeken lesznek trafixboxok:
az Andrássy út – Izabella utcai csomópontba,
az Andrássy út – Munkácsy utcai csomópontba,
a Podmaniczky utca – Izabella utcai csomópontba,
a Podmaniczky utca – Rippl Rónai utcai csomópontba.

Két irányt mérhetnek

Az önkormányzat közleménye szerint a box előnye, hogy egy mozdulattal 180 fokban elfordítható, így két irányból is alkalmas sebességmérésre, a helyi rendőrökön múlik, hogy mikor, milyen irányból ellenőrzik a közlekedőket. Soproni Tamás polgármester azzal indokolta a lépést, hogy más települések példái is azt mutatják, hogy ahol sebességmérő és trafibox van, ott nincs gyorshajtás és kevesebb a baleset is. ,,Más települések tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol ilyen box és mérő van, ott nincs gyorshajtás és csökken a balesetek száma. Pontosan ezt várjuk mi is, látványos javulást a közlekedési morálban és a baleseti statisztikákban.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció