Kigyulladt egy személyautó Budapest 13. kerületében, a Madarász Viktor utcában. A jármű teljes terjedelmében égett, ráadásul két másik gépkocsira is átterjedt a tűz. A kiérkező lánglovagok két vízsugárral, teljes útlezárás mellett birkóztak meg a feladattal. Írásunk végén fotókat is mutatunk a helyszínről.

Gépkocsik égtek a 13. kerületben

Kigyulladt egy személyautó Budapest 13. kerületében, a Madarász Viktor utcában. A jármű teljes terjedelmében égett és két másik gépkocsira is átterjedt a tűz, amelyhez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Teljes útlezárás

Az egységek két vízsugárral eloltották a lángokat, majd megkezdték az utómunkálatokat. A tűzoltás idejére teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt utcában – írta honlapján a Katasztrófavédelem.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Autótűz a 22. kerületben is

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Budapest 22. kerületében is, a Társasház utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Műszaki hiba a fő ok

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy egy ütközés során a gépkocsi csak nagyon ritkán gyullad ki. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni. Ilyenkor az azonnali és a nyugodt cselekvés a legfontosabb teendő.

Tűz a motortérben

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik. A motortérben szivároghat az üzemanyag, a sebességváltó, szervokormány, amik mind motortüzet okozhatnak. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül beszerelt fényszórók, a biztosítéktábla meghibásodása, kiiktatása. 

Pánik az utastérben

Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsíkot látunk terjengeni a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot! A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk autónk elektromos rendszerét, ezáltal megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása. 

Azonnal meg kell állni

A motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. A teendők szintén hasonló módon kezdődnek: azonnali megállás, motor leállítása, gyújtás levétele.

Nehéz az oltás

A keletkező tűz oxigén ellátása – lecsukott motorháztető esetén – a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, ezáltal a lánggal égés intenzitása kisebb. Abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre, és a lángok felcsapnak – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

Ha van nálunk tűzoltó készülék

A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag biztosan bejusson. Arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak – írta a Katasztrófavédelem. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Autók égtek a Madarász utcában

Megbirkóztak a lángokkal a tűzoltók

Kiemelt kép: autók égtek a 13. kerületben. Fotó: Facebook.