Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, eltűnt egy búvár az Aggteleki Nemzeti Park területén található Kossuth-barlangban. Vasárnap hatan merültek le a vizes barlangba, az egyik búvár nem jött felszínre, azóta is keresik.

Budapesti búvár tűnt el

Egy fővárosi tűzoltó az a barlangi búvár, aki feltáró merülés közben eltűnt a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ismeretlen járatba ment be

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is – tették hozzá.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

14 éve kutatóbúvár

Mint írták: Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt.     Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában – emelték ki.

A Hableány mentésénél is ott volt

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki – olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

50 ember keresi

A mentésben 50 ember vesz részt, barlangi mentők és a katasztrófavédelem munkatársai is azon dolgoznak, úgy tudjuk 48 méter mélyen megrekedt búvárnak ennyi idő után csak akkor van esélye az életben maradásra, ha sikerült a vizes járatokkal teli barlangban, száraz területre jutnia. A Kossuth-barlangban vizes és száraz részek váltják egymást, a vizes szakaszokon a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

Nem adják fel a keresést

A mentőakcióban a búvárok folyamatosan váltják egymást. „Mi nem ismerjük azt a fogalmat, hogy feladni, ha egy bajba jutott társunkról van szó. Küzdünk az utolsó leheletünkig, és nagyon bízunk benne, hogy élve megtaláljuk a bajtársunkat” – mondta a Blikknek Horváth Mihály, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője.

Több barlangrészt fedezett fel

A barlangi mentők vezetője hozzátette: „Az egyik legjobb búvár az egész szakmában. Jó, ha négyen vannak az egész országban, akik olyan teljesítményre képesek, mint ő. A Reménytelen-szifon után ő fedezte fel az Apáink-terme névre keresztelt részt, majd nem nyugodott és még tovább haladt. Az eltűnésekor is ezen a nyomvonalon ment tovább, hogy eddig bejáratlan részt tárjon fel”.

Baleset történt

Hatan vettek részt az merülésben, közvetlenül mögötte is ment egy biztosító búvár, de hirtelen beszakadt a járat és eltűnt a semmibe. A biztosító egyszerűen nem tudott mit tenni, tovább nem maradhatott lent, a felszínre kellett jönnie segítségért. Ez egy rettentően szűk, vizes, agyagos terület, de reménykednek, hogy vannak csodák és még életben van.

A világörökség része

A Kossuth-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban lévő Aggteleki-karszton található. Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Hidrológiai szempontból is jelentős barlang. Vízfolyása a Jósvafő közelében fekvő Nagy Tohonya-forrást táplálja. A barlang az Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része. Az Aggteleki-karszt hatodik leghosszabb barlangja.

1956-ben tárták fel

A barlang létezését korábban is sejtették, de feltárására csak 1956-ban került sor, jelenlegi végpontját pedig egy évtizedeken keresztül áthatolhatatlannak bizonyuló szifon átúszásával 2010-ben érték el. A barlang és a hozzá tartozó forrás különlegessége, hogy karsztvizének hőmérséklete melegebb, mint a környező karsztforrásoké, amely a mélykarsztból jövő, melegebb vízzel való keveredés eredménye. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube