Nem volt bizonyítható, hogy az ő hibája miatt haltak meg páciensei, így az ügyészi indítvány ellenére nem tiltották el foglalkozásától a nyugdíjas korú orvost.

Lényegében megúszta

Nem kell a rácsok mögé vonulnia annak az orvosnak, akit a bíróság első fokon bűnösnek mondott ki, mert több betege is életét veszítette – hangzott el az RTL híradójában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezzel vádolták

Az ügyészség szerint nem kezelte őket megfelelően, ezért vádolták meg májusban, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel. A vádiratban az állt, hogy a nyugdíjas korú orvos 2020-ban és 2021-ben elmulasztott alapvető vizsgálatokat két betegnél, felületesen kezelte őket, emiatt haltak meg.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Túlhajszolt orvosok

Ügyvédje szerint védence több mint 40 évig lelkiismeretesen végezte munkáját, esete a vidéki kórházakban tapasztalható orvoshiány problémáira világít rá. A túlhajszolt, sokat ügyelő traumatológus orvosok, a sürgősségi ambulancia és az akut műtő, valamint a baleseti osztály között ingáznak, így főleg az ügyeleti időszak alatt kettő-három orvos munkáját látják el egyszerre -magyarázta Hock Ernő.

Kétségek a bíróságban

A bíróság szerint az orvos hibázott, de azt nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a betegek emiatt haltak meg, így nem tiltották el hivatásától. Ez a foglalkozási szabályszegés nem hozható ok-okozati összefüggésbe a sértetteknek a halálával – indokolt az Ajkai Járásbíróság bírája.

Ennyit kapott

Vörös Barbara szerint amennyiben ez megállapítható lenne, akkor a vád tárgyává tett vádlott terhére rótt cselekmény másképpen minősülne. Egyébként tíz hónap szabadságvesztést szabott ki, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették.

A nem megfelelő döntések súlya

A Magyar Imre Kórház főigazgatója azt mondta, az orvos vállalja a felelősséget. Sajnos a gyógyító munka során előfordulhat, hogy a nem megfelelő döntéseink súlyát egész életünkben hordoznunk kell – nyilatkozta a csatornának Nagy Zoltán.

Nem küldte CT-re

Hozzátette, az érintett elfogadta a bírósági ítéletet, teljes felelősséget vállalt a történtekért, és ezt tudomásul vette. A hibázó orvos továbbra is a kórház alkalmazottja marad. A vádirat szerint az elkövető 2020 szeptemberében ambuláns ellátásban részesített egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, erősen ittas férfit, aki – miután hanyatt esett az utcán – kórházba szállították a mentők.

A rózsabokor és a tetanuszoltás

Azonban indokolt lett volna a CT-vizsgálat, de ez nem történt meg. hazaengedték és másnap meghalt. A következő évben pedig egy 81 éves asszony rózsabokorba esett, akinek nem adott be tetanusz elleni oltást, holott ez indokolt lett volna.

Nem bizonyított összefüggés

Ő egy héttel később szintén életét veszítette, de nem zárható ki, hogy megfelelő ellátás esetén is kialakult volna nála a betegség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünkön az ajkai Magyar Imre Kórház látható, forrás: Facebook.)