Bár a terrorcselekményekről folytatott chatelést elismerte, a robbantások és merényletek előkészületét tagadta a Fővárosi Törvényszéken a korábban az Iszlám Államra felesküdött 22 éves egyetemista, akinek az előkészítő üléssel megkezdődött a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Nem teljesen épelméjű

Az elmeorvosi vélemény szerint a fiatalember skizoid személyiségzavarban szenvedett az elkövetés idején, így beszámíthatósága korlátozott.

Novemberben készült el a vádirat

Ahogy arról a Kékvillogo.hu is beszámolt az ügyészség novemberben emelt vádat a 22 éves fiatal ellen, aki a bizonyítékok szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozva merényletekre készült Magyarországon.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Áttért az iszlámra

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hűséget fogadott az Iszlám Államnak

Később hűséget is fogadott az Iszlám Államnak úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amelyet szobája falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget.

Kormánynak is üzent

2021 áprilisában egy a kormány Instagram oldalán megjelent poszthoz azt kommentelte, hogy „hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyaroszágon, ha Allah is úgy akarja.”

Távirányítót is rendelet

A férfi az online kommunikáció keretében május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzését; egy webáruházból távirányítót rendelt.

Mártír akart lenni

Később egy chatcsoportban azt írta: arról álmodik, hogy mártír lesz és felrobbantja magát egy zsúfolt helyen. Ahogy ma az ügyész elmondta, a fiatal elfogása idején skizoid személyiség-zavarban szenvedett, amely enyhén korlátozta cselekményének társadalomra való veszélyességének felismerését.

Siófok és Budapest lett volna a célpont

Május végén egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy egyidőben követnek el nagy hírértékű, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet, úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten, a labdarúgó-Eb-n követ el – a vádlott által elkészítendő csőbombával – merényletet.

Az ügyvéd szerint nincsenek megfelelő bizonyítékok

Az egyetemista jogi képviselője, Jován László az előkészítő ülésen azt mondta, hogy a vádirat tárgyalás megtartására sem alkalmas, téves minősítéseket tartalmaz, amelyek nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva.

Üzenni kell a társadalomnak

Az ügyész ezt visszautasította és egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az ügy jellege és a cselekmény által hordozott jelenség alapján a büntetőeljárásnak markáns üzenetet kell közvetítenie a a társadalom felé.

Katolikus iskolába járt

Az ügyvéd szerette volna, hogy szüntessék meg a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett védence letartóztatását, de ezt a bíróság elutasította.

Jövőre folytatják

Az eljárás jövő februárban tárgyalás megtartásával folytatódik, először a vádlott, majd tanúk és szakértők meghallgatásával.

Címlapfotó: a TEK felvétele