Vádat emeltek egy 22 éves férfi ellen, aki a vádirat szerint “Európa lakosságának megfélemlítését célzó” terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség.

Áttért az iszlámra

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hűséget fogadott az Iszlám Államnak

Később hűséget is fogadott az Iszlám Államnak úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amelyet szobája falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget – közölték.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Merényletet tervezett

Az ügyészség szerint a vádlott merényletet tervezett, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste.

Terrorista tartalmak után kutatott

Tudatosan keresett és töltött le az internetről az iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, emellett március és május között több emberrel beszélgetett különböző netes felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.

Távirányítót is rendelet

A férfi az online kommunikáció keretében május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzését; egy webáruházból távirányítót rendelt.

Siófok és Budapest lett volna a célpont

Május végén egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy egyidőben követnek el nagy hírértékű, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet, úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el – a vádlott által elkészítendő csőbombával – merényletet.

Csak csetelt, és nem akart robbantani

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak az üggyel kapcsolatban azt mondta: a vádlott elismerte, hogy ilyen tartalmakról csetelt, és az a vallomásának a lényege, hogy ezt nem gondolta komolyan, és nem is tette volna meg a dolgokat. V. Kende a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, később pedig egy budapesti főiskolán tanult.

Videón az elfogása

Vádirat

A férfi ellen terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

Fegyházat kérnek rá

A nyomozó ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Fotónk illusztráció