Szinte közhely, de igaz, hogy az állattartás felelősséggel jár. Most a saját kárán tanulhatja ezt meg az gazda, akinek kutyája csontsoványra fogyott, olyan mostoha körülmények közt tartotta. A rendőrök kimentették szegény párát.

Egy állatvédőtől érkezett a bejelentés

November hatodikán tett bejelentést a rendőrségen egy önkéntes állatvédő, hogy egy súlyosan alultáplált kutyát találtak Kemeneshőgyészen az egyik háznál. A rendőrök kimentek a helyszínre, de senkit sem találtak ott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt található Kemeneshőgyész

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy megkínzott kutya látványa fogadta őket

Azonban a nyitott kapun keresztül a ház udvarára bementek és ott egy dobozban összekuporodva egy fehér színű, csontsoványra fogyott, keverék kutyát találtak, élelem és víz nélkül.

Jó kezekbe került

Az egyenruhások azonnal állatorvost hívtak az ebhez, aki megállapította, hogy a kutya kórosan sovány, alultáplált állapotú. Az állatot egy zalaegerszegi állatvédő egyesület munkatársai elszállították menhelyükre, ahol jelenleg nagyon jó körülmények között ápolják, táplálják. Gazdája ellen állatkínzás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a pápai kapitányságon.

Jelentős szigorítás

Ugyan nem derül ki a közlésből, de a gazda alighanem az állatkínzás minősített esetét követhette el. Ebben az esetben az elkövető akár három évet is a rácsok mögött tölthet, amennyiben a bűncselekmény az állatnak különös szenvedést okoz vagy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben meghatározott, az állat kedvtelésből való tartásától, illetve az érintett állatfaj tartásától eltiltással érintett állattal szemben az eltiltás tartama alatt történik.

Alig van letöltendő

Noha a közelmúltban jelentősen megszigorodtak a büntetési tételek, ennek ellenére a bírósági gyakorlat szerint elenyésző esetben szabnak ki a bíróságok letöltendő börtönbüntetés az állatkínzókra. Ez leginkább akkor szokott előfordulni, ha más bűncselekményt is elkövettek, s azt egy tárgyaláson bíráljak el.

Nem egyedi eset

Sajnos nem először fordul elő, hogy rendőröknek kell kimenteni megkínzott kutyákat. Mint megírtuk, nemrégiben Veszprém megyében, lényegében a puszta véletlennek köszönhetően sikerült közbelépnie a zirci rendőröknek.

Döbbenetes állapotok egy telephelyen

A két kutyát láncra verve tartották. A telephelyen drótkerítéssel kialakított kenelben több kutya is élhetett, melyek közül három elpuszttult. Ezek tetemeinek elszállításáról azonban a telep tulajdonosa nem gondosokodott, a két megtalált eb társaik rothadó teteme mellett élt.

Szinte nem is gondoskodtak róluk

A helyszínre hívott állatorvos szerint az ürüléktől és a tetemektől a két kutya fertőzést kaphatott, ráadásul legyengült állapotuk arra utalt legalább három napja nem kaptak sem enni, sem inni. Nem is volt olyan edény, ami a kutyák etetésére szolgált volna. Ebben az esetben is büntetőeljárás indult.

Ő pedig a már említett kemeneshőgyészi kutya

Szemmel látható, mennyit kellett szenvednie