A gégerák sajnos egy meglehetősen gyakran előforduló megbetegedés, és a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken sokszor megjelenő, kezelendő állapot. Elsősorban az idősebb férfiaknál szokott jelentkezni, ez azonban nem jelenti azt, hogy fiatalabb korban és nőknél nem fordulhat elő.

Diagnosztizálás és kezelés

A diagnózist felállítását fül-orr-gégész szakorvosok végzik, rendelésre bejelentkezhetünk a Halom Medical Egészségközpontba. Első alkalommal fizikai vizsgálat történik, a gége elváltozása esetén pedig eszközös állapotellenőrzés történik. Ennek során a szakorvos egy gégetükröt használ, mely lehet merev vagy hajlékony, és az érintett terület ellenőrzése során akár szövettani mintavételre is van lehetőség. 

Ezt követően, ha a diagnózist felállították, műtéttel, illetve kemo- és sugárterápiás kezeléssel gyógyítják a beteget. 

A gégerák kialakulását növelő tényezők

Talán mondanunk sem kell, hogy az egyik legkomolyabb kockázati tényezőt a dohányzás jelenti. A másik, a gégerák megjelenésében komoly szerepet játszó elem a jelentős mértékű alkoholfogyasztás. Mivel ez a kettő gyakran kéz a kézben jár, a gégerák kialakulásának esélye exponenciálisan megnövekszik, ha a kórtörténetben együtt jelenik meg a dohánytermékek és az alkohol túlzott mértékű fogyasztása. 

Ahogyan írtuk kicsit feljebb, elsősorban az 55 évesnél idősebb férfiak a veszélyeztettek, ezt is az magyarázza, hogy ebben a csoportban a legmagasabb azoknak a száma, akik mindkét élvezeti cikket fogyasztják az előbb megnevezettek közül. 

Azonban nem csak ezeken múlhat, hogy kialakul-e ez a betegség. A környezeti tényezők is fontos szerepet játszhatnak benne. Egyes munkakörök esetén megnövekedhet a veszélye, például az azbeszt, a nikkel és a kénsav előállításával foglalkozók érintkezhetnek olyan anyagokkal, amelyek a tevékenység közben szabadulnak fel, és komoly hatással lehetnek a gégerák kialakulására. 

A tünetek

Melyek azok a tünetek, amelyek gyanúsak lehetnek? 

Ha olyan torokfájást és köhögést tapasztalunk, amely nem akar elmúlni, vagy gombócot érzünk a torkunkban, akkor fennállhat az esélye annak, hogy gégerákról van szó. Ugyanez igaz akkor is, ha hangképzési zavart és a beszédhang megváltozását kezdi tapasztalni a beteg. További jellegzetes tünet lehet a rekedtség, a nyirokcsomók megnagyobbodása, a fülfájdalom és a vérköpés. Mint ahogyan az is, ha nehezebben tud lélegezni vagy nyelni a páciens. 

A fenti tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, aki megkezdi a kivizsgálást.

Megelőzés

Mint a legtöbb betegség esetén, itt is igaz, hogy érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, mint a már meglévő betegség kezelése esetén pánikba esni. Az is igaz, hogy leginkább egészséges életmód tartásával tudjuk elejét venni a bajnak – ahogy az általában lenni szokott. Ennek érdekében javasolt a dohányzásról való leszokás, valamint a mértékletes alkoholfogyasztás.

Ezzel a súlyos betegséggel tehát eredményesen is fel tudjuk venni a harcot, de ne feledjük, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül: a szakorvosok támogatnak bennünket.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a halommedical.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.