Az egyik résztvevő arról beszélt, hogy ez egy olyan emlék, amelyre odakint is emlékezni fog. A büntetés-végrehajtás egyik vezetője szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem mindegyik fogvatartott gonosz.

Vallási téma a színpadon

A hét főbűn egyikéről, a torkosságról írt és adott elő színdarabot a szombathelyi börtön tizenegy rabja, amolyan terápiaként – derül ki az RTL híradójának szombat esti összeállításából. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rabolt pénz és drog a süteményben

Maga a cselekmény is fordulatos: zöld kabátban rabolt pénzzel a táskában épp szökésre készül a szőlőhegyi villa ügyintézője, de azért tárcsázza a rendőrséget. Körülötte mindenki alszik, ugyanis az orvos kábítószert kevert a süteménybe, ezért kidőltek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ebből hatalmas baj lesz

Két férfi azonban új esélyt kap, hogy mindenki életét jobbá tegye. „A hét főbűnből húztak. Az ötös, a torkosság hiányzik, utánuk kell mennem…ebből hatalmas baj lesz” – hangzik el a darabban. Csakhogy a két nyomozó is torkos lesz, egyikük eszik a süteményből, a másik inkább a bűnbanda tagja akar lenni.

Ez azért nem volt semmi!

A színdarabot a szombathelyi börtön 11 rabja játszotta, művészetterápiaként. „Szereztem 11 barátot, és azt gondolom, hogy szabadulásom után is – bár börtönben vagyok – de erre az időszakra úgy fogok visszagondolni, hogy ez azért nem volt semmi” – nyilatkozta az egyik elítélt, aki részt vett a darabban.

Hozzáértő segítséget kapnak

Kemény Kornél hozzáfűzte, noha furcsán hangzik mindez a börtönben, de „minden ember más, és tizenegy intelligens emberrel dolgoztam együtt, és abszolút hozzáértőkkel.” Tavaly a Tízparancsolatot vitte színpadra tíz börtön színjátszó csoportja, akkor és most is Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész segítette a próbafolyamatokat.

Út a szebb és igazabb élethez

„Igazán, ami a legfontosabb a projekt eredményeképpen, hogy hitre találnak és keresik az utat Istenhez és keresik a szebb és a tartalmasabb, igazabb élethez. És hogyha ez valóban így van, akkor ennek a projektnek igenis van létjogosultsága” – fogalmazott.

Erre ad bizonyosságot

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint ha a nézőkre és a fogvatartottakra is hatással vannak a darabok, akkor a projekt jól vizsgázott. „Értékteremtő munka, művészeti tevékenység is folyik, ami bizonyságát adja annak, hogy nem minden fogvatartott rossz, nem minden fogvatartott gonosz” – magyarázta a BVOP illetékese.

Nemsokára szabad emberek lesznek

Kovács Sándor szerint ez arra is bizonyíték, hogy a fogvatartottak, művészeti értéket teremtenek a munkájuk útján és nem szabad elfelejteni, hogy azok, akik ebben a darabban szerepeltek, azok hamarosan szabadulnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünkön a szombathelyi börtön látható, forrás: a Büntetés-végrehajtás Toborzás Facebook-oldala.)