Az egyik résztvevő arról beszélt, hogy ez egy olyan emlék, amelyre odakint is emlékezni fog. A büntetés-végrehajtás egyik vezetője szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem mindegyik fogvatartott gonosz.

Vallási téma a színpadon

A hét főbűn egyikéről, a torkosságról írt és adott elő színdarabot a szombathelyi börtön tizenegy rabja, amolyan terápiaként – derül ki az RTL híradójának szombat esti összeállításából. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rabolt pénz és drog a süteményben

Maga a cselekmény is fordulatos: zöld kabátban rabolt pénzzel a táskában épp szökésre készül a szőlőhegyi villa ügyintézője, de azért tárcsázza a rendőrséget. Körülötte mindenki alszik, ugyanis az orvos kábítószert kevert a süteménybe, ezért kidőltek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ebből hatalmas baj lesz

Két férfi azonban új esélyt kap, hogy mindenki életét jobbá tegye. „A hét főbűnből húztak. Az ötös, a torkosság hiányzik, utánuk kell mennem…ebből hatalmas baj lesz” – hangzik el a darabban. Csakhogy a két nyomozó is torkos lesz, egyikük eszik a süteményből, a másik inkább a bűnbanda tagja akar lenni.

Ez azért nem volt semmi!

A színdarabot a szombathelyi börtön 11 rabja játszotta, művészetterápiaként. „Szereztem 11 barátot, és azt gondolom, hogy szabadulásom után is – bár börtönben vagyok – de erre az időszakra úgy fogok visszagondolni, hogy ez azért nem volt semmi” – nyilatkozta az egyik elítélt, aki részt vett a darabban.

Hozzáértő segítséget kapnak

Kemény Kornél hozzáfűzte, noha furcsán hangzik mindez a börtönben, de „minden ember más, és tizenegy intelligens emberrel dolgoztam együtt, és abszolút hozzáértőkkel.” Tavaly a Tízparancsolatot vitte színpadra tíz börtön színjátszó csoportja, akkor és most is Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész segítette a próbafolyamatokat.

Út a szebb és igazabb élethez

„Igazán, ami a legfontosabb a projekt eredményeképpen, hogy hitre találnak és keresik az utat Istenhez és keresik a szebb és a tartalmasabb, igazabb élethez. És hogyha ez valóban így van, akkor ennek a projektnek igenis van létjogosultsága” – fogalmazott.

Erre ad bizonyosságot

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint ha a nézőkre és a fogvatartottakra is hatással vannak a darabok, akkor a projekt jól vizsgázott. „Értékteremtő munka, művészeti tevékenység is folyik, ami bizonyságát adja annak, hogy nem minden fogvatartott rossz, nem minden fogvatartott gonosz” – magyarázta a BVOP illetékese.

Nemsokára szabad emberek lesznek

Kovács Sándor szerint ez arra is bizonyíték, hogy a fogvatartottak, művészeti értéket teremtenek a munkájuk útján és nem szabad elfelejteni, hogy azok, akik ebben a darabban szerepeltek, azok hamarosan szabadulnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünkön a szombathelyi börtön látható, forrás: a Büntetés-végrehajtás Toborzás Facebook-oldala.)