Magyarországon évről évre csökken az autólopások száma, tavaly összesen 540 járművet loptak el, de az autófeltörések száma jelentősen megugrott. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikai adatai szerint 2020-ban főleg Budapesten és a nagyvárosokban nőtt meg az autófeltörések száma.

Gyorsan megvan a baj

Egy pillanat alatt fel lehet törni egy autót, és a kár még akkor is jelentős lehet, ha sem az autót, sem értéktárgyakat nem viszik el. Egy betört ablak vagy egyéb károk javítása, a biztosítóval való egyeztetés, és az ezzel kapcsolatos további ügyintézések időt és pénzt kívánnak. Ezek elkerülésére több megyei Rendőr-főkapitányság is közleményt adott ki. Egyre ravaszabbak ugyanis a tolvajok

Tetten érték

Idén májusban tetten értek egy autótolvajt a 8. kerületben, aki egy blokkoló távirányítóval leárnyékolta az autó központi zárjának rádiójelét, így az autó nyitva maradt. A férfi ezután könnyedén hozzáfért a mélygarázsban álló kocsihoz, mivel az autó nyitva maradt. Miközben átkutatta az autót, a rendőrség tetten érte. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Parkolóhely választása

A rendőrség azt tanácsolja, amennyiben lehetséges, az autót őrzött helyen hagyjuk. Az esti órákban különösen érdemes figyelni a közvilágításra és arra, hogy az autó mennyire forgalmas, illetve belátható helyen áll. 2019 decembere és 2020 december között 1369 autófeltörés volt a rendőrség adatai szerint. Ezek nagy része decemberben, vagyis a karácsonyi időszakban történt.

Ezek is érdekelhetnek!

Biztonság az első

Mielőtt otthagyjuk a kocsinkat, mindenképpen ellenőrizzük, hogy rendben bezáródtak-e az ajtók, és hogy az összes ablak fel van-e húzva. Ugyanis már egyetlen centiméter, vagyis ujjnyi rés is elég ahhoz, hogy a bűnözők hozzáférjenek autónkhoz, mivel fel le mozgatva lassan, de biztosan le tudják húzni az ablakot, és hozzáférnek mindenhez.

Merészebbek lettek

A kijárási korlátozások miatt az autótolvajok időarányosan nyolc százalékkal több autót törtek fel, mint 2019 decembere előtt. Mivel nem kellett tartaniuk attól, hogy egy járókelőbe botlanak az autó feltörése közben, ezért sok bűnöző megpróbálta kihasználni a helyzetet, és a kijárási tilalom idején törte fel a kocsikat.

Ne hagyjunk értéket az autóban

Unalomig ismert mondat, de még mindig túl sokan követik el ezt a hibát: nem szabad semmilyen értéket szem előtt hagyni a kocsiban! Már egy márkásabb szemüveg is elegendő ahhoz, hogy feltörjék az autót. Ugyanígy a drágább és beépített műszaki cikkeknél is fontos, hogy ki lehessen azokat venni az autóból. Valamint a fedett csomagtérbe tegyünk át minden olyan holmit, ami felkeltheti egy tolvaj figyelmét.

18 autóra pár óra is elég

Pár óra leforgása alatt 18 autót tört fel egy tolvaj Tatabányán. A férfi bejutott egy zárt és elkerített telephelyre, ahol szép sorban feltörte az autókat, kivette belőlük az értékeket, táskákat és iratokat. Ebben az esetben szerencsések voltak az autótulajdonosok, ugyanis a telephely kamerái rögzítették az esetet, így a rendőrség még aznap azonosította a tolvajt, és rövid időn belül el is kapták valamint vád alá helyezték és az értékek is visszakerültek a tulajdonosokhoz.

Vidéki helyzet

Tavaly decemberében időarányos viszonylatban Érd, Győr, Szeged, és Veszprém járásában is megnőtt az autófeltörések száma, a miskolci járásban 28 autófeltörést jelentettek be a rendőrségen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezeket kerülik a tolvajok

A tolvajok kerülik a riasztókkal és biztonsági fóliával ellátott autókat. A fólia ugyanis egyben tartja a betört üveget, az eltávolítása így nehezebb és időigényesebb, vagyis növeli a tolvaj lebukási esélyeit. A riasztók nagyon gyorsan felhívják az autóra a figyelmet, amit szintén nem akarnak a tolvajok. A tolvajok kerülik még a közelben található hangos szomszédokat valamint a kamerarendszereket használó házak környékeit is.

Feltört autó – Forrás: Police.hu