A Földön rengeteg veszély leselkedhet ránk, bármikor benne van, hogy egy nap valamilyen váratlan veszélyhelyzetbe kerülünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Aggodalomra semmi ok, bemutatunk 5 olyan túlélési tippet, ami egy nap megmentheti az életed.

Zuhanó lift

A legjobb amit tehetsz, ha elkezdenél zuhanni a lifttel, hogy a hátadra fekszel és megpróbálsz minél jobban ellazulni. Az egyik kezeddel próbáld az arcod védeni, a másikkal pedig a tarkód. A történelem során eddig egyetlen olyan eset volt, amikor valakivel együtt lezuhant a lift, 1975-ben egy nő túlélt egy 75 emeletes zuhanást az Empire State Building liftjében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagyon kicsi az esély

Nem a túlélésre kicsi, hanem arra, hogy egy ilyen eset megtörténjen valakivel. A fogadóirodák szerint nagyobb az esélye annak, hogy élve lásd Elvist, minthogy egy lift veled együtt lezuhanjon. Tehát semmi ok az aggodalomra, nem számít veszélyes helynek a lift.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Süllyedő autó

A tehetetlenség nagyon félelmetes tud lenni, az pedig különösen, ha autóval beesünk egy tóba, vagy folyóba és süllyedni kezdünk. Az autókat nem úgy készítik, hogy az perceken keresztül képesek legyenek lebegni a víz felszínén, ezért nagyon fontos a higgadtság és a gyors reagálás, hiszen kevés időnk van, hogy kiszabaduljunk az autóból és elkerüljük a fulladást.

Fontos lépések

Az ajtóval fölösleges bajlódni, a nagy nyomás miatt lehetetlen kinyitni. Első lépésként kösd ki a biztonsági övet, majd próbáld meg letekerni az ablakot. Ezt addig tudod megtenni, amíg nem lepi el az ablakot teljesen a víz. Ebben az esetben használd a biztonsági öv fémrészét és törd ki vele az ablakot. Ha ez nem válik be a végső lépés, amit tehetsz, hogy megvárod amíg az autó teljesen megtöltődik vízzel, kiegyenlítődik a nyomás és ekkor már egyszerűen ki tudod nyitni az ajtót. Viszont ebben az esetben sokáig vissza kell tartani a lélegzeted, mert nem kevés idő, mire az autót teljesen feltölti a víz.

Fegyveres támadás

Ez is egy olyan, helyzet amivel a legtöbb ember sosem kerül szembe az élete során, viszont egy rablás bárkivel megtörténhet, ezért hasznos tanácsok betartásával megnövelheted az esélyeidet. Nem ajánlott a hősködés, fontos a nyugalom megtartása, ebben a rendkívül félelmetes helyzetben is. Tartsd szem előtt, hogy a pénzed, az irataid, az ékszereid és a telefonod pótolható, ne ragaszkodj hozzájuk minden áron.

Nem sok az esély a túlélésre

Történt már olyan, amikor valaki túlélt egy több kilométeres zuhanást, de ilyen helyzetben nem sok az esélyed a túlélésre, viszont vannak dolgok, amiket megtehetsz annak érdekében, hogy megnöveld az esélyeket. Először is zuhanás közben vedd fel a megfelelő pozíciót, amikor is arccal a föld felé vagy, a kezedet és a lábadat szétnyitod és behajlítod a könyöködet és a térdedet. Ez a pozíció segít abban, hogy lassabban és stabilabba zuhanj a föld felé.

A legjobb helyek a becsapódásra

A legnagyobb esélyed akkor van a túlélésre, ha sikerül frissen hullott hóra, vagy frissen felszántott földre zuhannod. Sokan azt gondolják, hogy a víz is megfelelő lehet ilyen helyzetben, de ilyen sebességnél a vízbe érkezés olyan lenne, mintha betonba csapódnál, tehát azt ajánlatos elkerülni.

Ivóvíz nélkül

Ha egy olyan helyen találod magad, ahol nem tudsz tiszta vizet inni, csak olyat ami piszkos, akkor sincs minden veszve. Két darab üveggel és egy ruhadarabbal könnyedén meg lehet tisztítani a piszkos vizet. A szövet egyik végét helyezd abba az üvegbe, amibe a piszkos víz van, a másik végét pedig az üres üvegbe. Eltarthat egy kis időbe, amíg a szövet átszállítja a tiszta vizet, de ennek köszönhetően megtisztul a felesleges piszoktól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció