A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot és 200 ezer forintot fizet Gáspár Tündétől, amiért a nőt „ruházatátvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették. A törvény szerint erre a rendőröknek nem lett volna lehetősége.

A buszmegállóban kapcsolták le

A Bagon élő asszony 2019. december 6-án délelőtt 10:15-kor érkezett Vácra autóbusszal. Egyik rokonát látogatta meg, 12:30-kor már az Aszódra induló buszát várta, amikor egy civilruhás rendőr igazoltatta.

Bevitték a kapitányságra

A rendőr azt mondta az asszonynak, hogy vele kell mennie a kapitányságra, de a nőnek fogalma sem volt, mi történhetett – írja a Helsinki Bizottság közleményében, a szervezet képviselte a nőt az említett ügyben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rablás miatt kerestek egy személyt

Kiderült, a rendőrök egy nőt kerestek, aki kitépett egy nyakláncot egy idős asszony nyakából, de, mint később kiderült, még a bagi roma nő buszának Vácra érkezése előtt. Tehát eleve kizárt volt, hogy Gáspár Tünde lett volna a tolvaj.

Alsóneműre vetkőztették

Gáspát Tündét 13:15-től tartották fogva a váci kapitányságon. A rendőrségen fényképről történő felismerésre bemutatás végrehajtásához fotókat készítettek róla számos pozícióban. Sőt, alsóneműre vetkőztették. A kihallgatását végül 17:25-kor kezdték el.

Minden buszt lekésett

Ekkor már tanúként hallgatták meg, mert tudták, nem lehet ő a tettes. A kapitányságról 18:45-kor engedték ki. Az utolsó buszt sem tudta azonban elérni, és végül a gyerekei jöttek érte autóval, hogy hazaérjen a téli éjszakában.

Méltatlanul viselkedtek vele

A nő nem vitatta, hogy a rendőröknek intézkedni kellett, mert valóban hasonlított az elkövetőre. Azt azonban már nem tartotta elfogadhatónak, hogy fehérneműre vetkőztették, hogy magánál rejtegeti-e az ékszert. Méltatlannak gondolta, hogy ellenőrzött bizonyíték nélkül, így bánnak vele.

Nem nyugodott bele a rendőrök viselkedésébe

Tünde megalázottnak érezte magát amiatt, hogy úgy, hogy nem követett el semmit, tisztességes középkorú asszonyként egy idegen nő előtt kell levetkőznie, aki átkutatja a fehérneműjét. Az asszony nem nyugodott ebbe bele, és a bagi cigánytelepen dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület közvetítésével megkereste a Magyar Helsinki Bizottságot.

Az ombudsmanhoz fordult

Majd Ivány Borbála ügyvédnek a segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz. Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy az előállítás szükségessége mérlegelésének elmaradása miatt a rendőrség alapvető jogot sértő módon korlátozta a panaszos személyi szabadságát.

Emberi méltóság

Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, és sértette Gáspár Tündének az emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is.

200 ezer forintot kap

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozatában helyt adott a rendőri intézkedés elleni panasznak a ruházat átvizsgálása tekintetében, minden egyéb vonatkozásban a panaszt elutasította.

Peren kívüli egyezség

A panaszos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a rendőrséggel történő peren kívüli egyezséget. Gáspár Tünde rövidesen kézhez veheti a rendőrség bocsánatkérő levelét. Az írásbeli bocsánatkérés mellett a rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet a megsértett asszonynak.

Elégtételként éli meg

„Igazi elégtétel ez nekem. De nem csak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató” – mondta Gáspár Tünde. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gáspár Tündével készült interjút itt tudod megnézni

Kiemelt kép: GÁspár Tünde – Forrás: youtube.com