Elfogtak egy állatkínzással gyanúsított 31 éves karcagi férfit, aki csaknem 150 kutyát rossz körülmények között tartott, az állatok nagy részének feltételezhetően eltávolította a hangszálát – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyanúsítottól elszállított 148 kutya állatvédőkhöz került. A Karcagi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa a hatósági állatorvossal 99 kutyát talált rossz, zsúfolt körülmények között szerdán egy karcagi háznál. Az ebek nagy részének nem volt hangja, mivel feltételezhetően eltávolították a hangszálukat, ami maradandó egészségkárosodást okozhat.

Szaporította az állatokat

Egy másik karcagi helyszínen – a férfi lakhelyén – további 49 kutyát találtak, az állatok egy részének szintén nem volt hangja. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését. Tettét azzal indokolta, hogy az állatok szaporításával foglalkozik, és nem akarta, hogy a szomszédok a sok kutya ugatása miatt feljelentsék – olvasható a közleményben.
    

A nyomozók a férfi lakhelyén több millió forint készpénzt foglaltak le. A Karcagi rendőrkapitányságon állatkínzás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a férfi ellen.

Állatkínzás a gyanú

 A helyszínre kivonult nyomozók megállapították, hogy a kutyák tulajdonosa életvitelszerűen egy másik házban lakik, ezért megjelentek ott is. A férfi lakhelyén végzett kutatás során további 49 kutyát találtak, melyek egy részének szintén nem volt hangja, és értesítették az állatvédőket. A rendőrök a feltételezett elkövetőt elfogták és előállították a Karcagi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. 

Elismerte tettét

A helyi férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, és tettét azzal indokolta, hogy az állatok szaporításával foglalkozik és nem akarta, hogy a szomszédok meghallják a sok kutya ugatását, nehogy feljelentsék. A két ingatlanban talált összesen 148 kutyát az állatvédők elszállították. A nyomozók a gyanúsított lakhelyén végzett kutatás során több millió forint készpénzt foglaltak le.

Videó is készült a helyszínen

Nem ő az egyetlen

Néhány hónappal ezelőtt írtunk róla, hogy vádat emelt a bonyhádi ügyészség egy férfi ellen állatkínzás, illetve veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás megsértésének bűntette miatt. A férfi több mint tíz éve kisállattartó és – tenyésztő.

A férfi sertéstelepet üzemeltetett, amelyen 3353 malacot helyeztek el egy gazdasági társasággal kötött vállalkozói szerződésalapján. Az állatok bérhízlalás miatt kerültek a telepre.

Aztán jött a baj

2019 január közepén csőtörés miatt négy istállót mintegy 30-40 cm magasan ellepett a hígtrágyával keveredett hidegvíz. A bezárva tartott sertések nagy számban elpusztultak fulladás, illetve megbetegedések következtében.

Kiemelt kép: Police