Helikoptereket lát a Balaton felett? Nem kell félni, csak többnapos gyakorlatot tart a légirendészet, közölte honlapján a rendőrség.

Éves repülési gyakorlat

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Szolgálat 2023. május 8. és május 12. között tartja idei első éves repülési gyakorlatát a Siófok-Kiliti repülőtéren. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sokrétű feladat

A Magyar Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának feladata igen sokrétű. 24 órás készültségi szolgálatot látnak el, megerősítik a déli határszakasz védelmét, légi támogatást adnak a közbiztonsági-, közlekedésrendészeti-, vízirendészeti ellenőrzésekhez, légirendészeti ellenőrzéseket végeznek, részt vesznek eltűnt személyek kutatásában, tömegrendezvényeket biztosítanak, kiemelet vezetőket szállítanak bel- és külföldön, valamint katasztrófahelyzetben is helytállnak az emberek mentésében, együttműködnek a társszervekkel.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyakorlatozik a légirendészet:

Megfelelő képzettség

A 22 fős a helikoptervezető állományból 12 fő gépparancsnok, akik közül öten oktató-berepülőpilóták, és 10 fő másodpilóta. A rendőrségi helikopterek pilótáinak a feladatok végrehajtásához megfelelő képzettséggel és gyakorlattal kell rendelkezniük. Ezt a célt szolgálja a Légirendészeti Szolgálat helikoptervezetőinek éves kiképzési, továbbképzési terve, amely alapján évente két alkalommal elméleti, és szintén két alkalommal gyakorlati szakmai összevonást tartanak.

Évente kell ismételni

Ezeken a képzéseken a szolgálat helikoptervezetői az oktató pilóták felügyeletével úgynevezett kötelező ellenőrzéseket hajtanak végre, amelyeket évente kell ismételni. Ez elengedhetetlen feltétele a szakszolgálati tevékenység ellátásának. Ilyen repülési feladatok a légtérrepülés, vészhelyzeti eljárások gyakorlása, műszer-légtérrepülés, valamint a navigációs képesség ellenőrzése útvonalon.

Ez a helikopter is feltűnhet

Ez várható

Jártasságfenntartó repüléseket is végeznek a pilóták, mint például a kötelékrepülés, külső súllyal végrehajtott repülés, nagy kiterjedésű vízfelület feletti repülés, vagy az NVG (Night Vision Goggles – éjjellátó berendezés) alkalmazásával történő éjszakai repülés.

Megfelelő gyakorlat

A fent leírt ellenőrző, és jártasságmegőrző  gyakorlatok végrehajtása szükséges ahhoz, hogy a Légirendészeti Szolgálat helikoptervezetői a különböző rendvédelmi repülések során előforduló feladatokat mindig biztonságosan, megfelelő gyakorlattal, és az elvárható szinten tudják végrehajtani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső fotó: police.hu