A hétfői ónos eső miatt a tűzoltókat háromszázöt helyszínre riasztották, a legtöbb munkát a jég súlyától kidőlt fák, letört ágak adták.

Sok dolga volt a tűzoltóknak

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt írta közleményében, hogy utakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre, autókra, házakra és vasúti sínekre dőltek az ónos esőtől leszakadt faágak, amelyeket a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk.

Délen volt nagy a baj

A beavatkozások kétharmadára Csongrád-Csanád megyében, egyharmadára pedig Békés megyében volt szükség. Legtöbb munkájuk a tűzoltóknak a Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Békéscsabán, Orosházán és Tótkomlóson volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Árokba csúszott autók

 A tűzoltók nyolc árokba csúszott és öt elakadt járműnél is beavatkoztak – tették hozzá. Az elektromos vezetékekre dőlt fák miatt átmenetileg több ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás – áll a közleményben.

Nagykanizsa közelében

Csipkebogyóra fagyott ónos eső Nagykanizsán, a Förhénc-hegyen december 26-án. MTI/Varga György

Több megyére ismét figyelmeztetést adtak ki

Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben első fokú figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Bizonytalan a helyzet

A Duna vonalának tágabb térségében a délelőtti órákig előfordulhat ónos szitálás. Késő délutántól az Alföld északi felén, a főváros térségében, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható ónos eső. Ennek pontos mennyisége bizonytalan, így az említett térségekben akár másodfokú riasztást is kiadhatnak.

Balesetek is voltak már

A reggeli órákban az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán, Kőszárhegy és Polgárdi térségében mind a főváros, mind a Balaton felé vezető oldalon.

Hétfő durvább volt

Kedden várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokban mértnél valószínűleg jóval kevesebb lesz.

Jöhet hó is

Kedd este az Északi-középhegység térségében újabb havazás kezdődik. Ezt idővel délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső váltja fel, és a havazás az északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben kedd éjfélig maximum 3-4 centiméter friss hó várható – írta a meteorológiai szolgálat.

Címlapfotó: MTI/Rosta Tibor