Két héttel a megdöbbentő esztergomi tragédia után az összes, a területet biztosító rendőr levonult a helyszínről. Szeptember közepén egy férfi szándékosan a levegőbe repítette otthonát, egy rendőr életét vesztette, többen súlyosan megsérültek. Az egyik szemtanú most arról beszélt, hogy a robbanás után V-alakban repültek felfelé a tárgyak.

Mindent aprólékosan átvizsgáltak

A helyszínelők egy 38 méter hosszú, sértetlenül megmaradt titkos alagutat találtak az ingatlan alatt és a történtek után nem véletlen, hogy a legapróbb részletességgel átvizsgálták, nem rejt-e további robbanóanyagot a hely. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Órákon át vitatkoztak”

„Éppen újságot olvastam az udvaromon a délután folyamán, amikor hirtelen kommandósok, tűzoltók, mentők és városi rendészek jelentek meg a portám végében. Nem tudtam, mi történik, de László nagyon vitatkozott velük. A pszichológussal négy óra után sem jutottak dűlőre, közben többször felemelte a hangját. Órákon át vitatkozott és próbált érvelni a saját igaza mellett” – mondta az egyik szomszéd.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Ilyet még a katonaságnál sem láttam”

„Hatalmas volt detonáció, 25 hónapig voltam katona, de ilyet még ott sem láttam. V-alakban ment fölfelé, a széklábak, tárgyak pedig repültek mindenfelé. Aztán kétségbeesetten kiabáltak mentőkért” – emlékezett vissza a nyugdíjas a Blikknek.

Emlékeket gyűjtöttek

A lap ottjártakor két nő is megjelent, akik végigjárták a területet és apró, még épségben maradt tárgyakat gyűjtöttek össze. Egyikük az öngyilkos robbantó, J. László testvéreként mutatkozott be.

Meghalt egy TEK-es

Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, borzalmas dolog történt szeptember 20-án az esti órákban. Esztergomban ugyanis egy férfi magára és az őt körülvevő rendőrökre robbantotta a külvárosban lévő házát, a tragédiában pedig a robbantón túl egy TEK-es kolléga is életét vesztette. 

Felrobbantotta a saját házát

Senki sem aludt nyugodtan Esztergom, Visegrádhoz közeli végén. Számos rendőrautó, mentő szirénája hasított bele a csendbe. Nem sokkal korábban, este hét körül ugyanis egy férfi felrobbantotta a házát. Az előre kitervelt merényletben meghalt az elkövető és egy rendőr, a Terrorelhárítási Központ munkatársa, több egyenruhás állapota pedig válságos, a helyi kórházban ápolják őket.

Gyakran üvöltözött

A környéken élők elmondása szerint a robbanást okozó férfi „nem volt komplett” és gyakran üvöltözött valakivel, pedig egyedül lakott. Úgy tudni adósságai voltak, az autóját már lefoglalta a bank, az áramszolgáltató pedig le akarta kapcsolni az ingatlanát a rendszerről, mert nem fizette a számlákat. 

Nem volt együttműködő

A férfi a rendőröket kiáltotta ki bűnbaknak, azt hitte ők vitték el az autóját és minden bajáért őket okolta, ezért úgy döntött csapdába csalja az egyenruhásokat. A férfihoz már délután kivonultak a rendőrök, de mivel nem volt együttműködő, a TEK-re is szükség volt. A robbanást vélhetően előkészítette a dühös férfi. Este hét körül magára gyújtotta a házat, ekkor a TEK kommandósai megpróbáltak behatolni az épületbe. A férfi ebben a pillanatban kinyitotta a gázpalack csapját, ami azonnal berobbant.

Csapdát állított a rendőröknek

Hatalmas lángok csaptak fel az esztergomi éjszakában a Búbánat-dűlőben. A robbanásban meghalt az elkövető és az épületbe elsőként belépő TEK-es, Kónya Gábor Lajos, akit két kisgyermeke várt volna haza. A rendőrt Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki. 

Ekkor temetik

A posztumusz rendőr főhadnagytól október 20-án 15 órakor, katonai tiszteletadás mellett vesznek végső búcsút a nyíregyházi Északi temetőben, tudatta a TEK. A család kívánalma szerint a gyászszertartás nem sajtó nyilvános esemény, a hősi halottat hozzátartozói, barátai és kollégái kísérik utolsó útjára. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a robbanás helyszíne – Fotó: MTI