Felindulással védekezik az a kajárpérci férfi, aki megölte gyermeke anyját, és a 10 hónapos csecsemőt otthagyta a vérző áldozattal, akinek a nyakából kés lógott ki. Azért próbál meg erős felindulásra hivatkozni a bíróságon, mert így 20 évnél enyhébb büntetést kaphat.

Annyira felindult, hogy nem is emlékszik igazán a részletekre: hogyan és miért hagyta ott tíz hónapos babáját a halálra késelt anya testén, miközben áldozata vérben feküdt és a penge kiállt a nyakából. Első tárgyalást tartott a Győri Törvényszék, a nyilvánosságot a járványügyi feltételekre hivatkozva végül kizárták.

Távmeghallgatás keretében vallott az apa, vagyis a börtönből kapcsolták be a bírósági terembe, ahol a bíró elkezdte a kajárpéci horrorgyilkosság tárgyalását. Most az apa volt soron, aki megtörten vallott, s megbánásáról beszélt. Összefüggő, mintegy húsz perces vallomást tett – írja a Blikk.

Az előzményekről: rémálom fogadta tavaly február 25-én Kajárpécen a 27 éves virágkötő nevelőapját, amikor reggel benyitott U. Piroskáékhoz. A padló merő vér volt, a kisfiú édesanyja testén feküdt, a kés kiállt a halott nyakából, volt élettársa féltékenységből végzett vele.

A halál pár perc alatt bekövetkezett, miután először három ökölütéssel leterítette, aztán a szobába menekülő nőt fojtogatta és kilencszer beledöfte a pengét a vád szerint. Ezután a síró gyermekhez lépett, felvette, csitítgatta, de hiába. Letette ezért a földre és távozott, a holttest megtalálása után pár órán belül egy győri utcában fogták el.

Emberölés és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolják, akár húsz évet kaphat, ő viszont védőjével az erős felindulásra hivatkozik, ami enyhébb megítélésűvé tenné a rémtettet. Azt is állítja: annyira feldúlt volt, hogy nem is emlékszik, miért és hogyan hagyta magára a kisgyereket. A gyilkosságot viszont elismeri.

Meghallgatta a törvényszék a pszichológus és a pszichiáter szakértőt is, perdöntő kérdés például, hogy az akkor tíz hónapos kisbabában maradandó nyomot hagyhatott-e a trauma? A védelem szerint nem – mert szerencsére még túl kicsi volt akkor.

A szakértő azonban azt ismételte meg, amit a vádirat születése előtt állított: bár mindezt szigorúan féltételes módban kell érteni, de a kisfiúnak később akár alvászavarai lehetnek, biztonságérzete meginoghat. A bíróság később orvosszakértőt hallgat meg, tanúkat is beidéz, s novemberben folytatja a tárgyalást.

Kiemelt kép: illusztráció