Visszaélt az idős lakók állapotával az egyik Pest megyei szociális intézmény vezetője, bankszámlájukról pénzt utalt saját magának. Összesen 73 millió forinttal károsította meg gondozottjait.

A férfi 2003 novembere óta egy gyömrői szociális nonprofit intézmény alkalmazottja volt. 2010 márciusa óta egy helyi szociális otthonban otthonvezetői, majd 2013 januárjától intézményvezetői munkakörben dolgozott. A feladatai közé tartozott a pszichiátriai és szenvedélybetegek, illetve a fogyatékos személyek ellátásának és ápolásának a megszervezése. A férfi a munkakörhöz szükséges képesítést nem szerezte meg, ezért a pozíciót névlegesen más személy vette át, de a vezetői feladatokat ténylegesen továbbra is ő végezte.

A férfi már korábban úgy döntött, hogy a szociális otthon tehetősebb lakóinak bizalmába férkőzve, kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva a bankszámláikról a beleegyezésük és tudtuk nélkül átutalásokat intéz a saját bankszámlájára, a pénzt pedig saját magára fordítja – írja a BudaPestkörnyeke.hu

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt a tervét 5 gondozottnál sikerült is véghez vinnie úgy, hogy az otthon lakóinak, segítségnyújtás címén a bankszámlájuk feletti teljes körű meghatalmazást kért és kapott, amiről a férfi munkáltatója nem tudott.

Ettől kezdve a vádlott hosszú ideig észrevétlenül utalgatott és az 5 sértettnek összesen több mint 73 millió forint kárt okozott. Az egyik gondozott esetében a férfi a pénz mellett az idős nő érzelmeit is kihasználva két ingatlanjának megszerzését is eltervezte, ebben az ügyvédként dolgozó ismerőse segített neki. A férfi a pénzösszegek felhasználásáról az érintett lakókat máig nem tájékoztatta.

A bíróság az otthon vezetőjét 5 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztásért halmazati büntetésül 6 év 2 hónap börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, és 8 évre idősek és fogyatékosak szociális ellátását végző tevékenységtől, mint foglalkozástól eltiltotta.

Az ügyvédként dolgozó társát a bíróság társtettesként elkövetett csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

Kiemelt kép: illusztráció