Két nagybácsiért indultak április 20-án kora reggel a heves megyei rendőrök: kézre kerítésük érdekében különböző lakcímeken ütöttek rajta a jelenleg 18 és 24 éves fiatalembereken, akik a gyanú szerint lánytestvérük kisgyermekeit közel másfél éven át szexuálisan bántalmazták. Az akcióban 23 rendőr vett részt.

Másfél éve derült ki az ügy

A gyámhivatal 2019 őszén tett jelzése alapján kezdtek foglalkozni az üggyel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói. A gyámhivatal kérésére készített pszichológusi vélemény szerint az elkövetéskor még csak 4 éves kislány és 3 éves fiútestvére élményszerűen számolt be a velük történt borzalmakról, amiket a legfiatalabb, a bűncselekménykor 1 éves kislány is végignézett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy testvérpárt figyeltek

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, a 12. életévét be nem töltött, befolyása alatt álló személy sérelmére, erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt került látóterünkbe B. Lajos és öccse, B. József. Az ifjabb fivér a bűncselekmény idején még fiatalkorúnak számított. Ő volt a brutálisabb – mondta Pócsikné Csatai Mária százados, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója.

Nem volt állandó lakhelyük

A két fiatalember jellemzően rokontól rokonig vándorolt, ott hajtották álomra a fejüket, ahol az éjszaka érte őket. A Heves megyei Kálon két címet kellett ellenőrizniük a rendőröknek, amikor keresték a nagybácsikat.

Többször, felváltva…

Az egyiken az édesanyjuk lakott, a másikon az egyik lánytestvérük, Kompolton pedig a három sértett gyermek édesanyja. Az elkövetők épp ott, ahol a gyerekekkel találkoztak, többször, felváltva, nemi vágyuk felkeltése és kielégítése céljából szexuális erőszakot követtek el a kicsiken.

Alig kaptak enni a gyerekek

A tragikus történethez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek gondozóik körében sem voltak biztonságban, minden értelemben elhanyagolták őket, esetükben alultápláltságot is megállapítottak.

A nagynénjükhöz kerültek

A gyerekeket először a gyámhatóság kivette kompolti édesanyjuk gondozásából, mert nem tudott a fejlődésükhöz megfelelő körülményeket biztosítani számukra. Ezután az anya Kálon élő lánytestvéréhez kerültek.

Nevelőszülőknél helyezték el a gyerekeket

A hatóság folyamatosan nyomon követte a kicsik sorsát, majd amikor a lánytestvér mint kijelölt gyám hétvégenként visszaengedte a gyerekeket az anyjukhoz, másfajta döntés született. A gyámhatóság ismét lépett, és nevelőszülőknél helyezték el őket, de az első körben kijelölt gondozó nem boldogult velük.

A sok szörnyűség nyomot hagyott bennük

Állítása szerint magatartásukat átjárta a trauma miatt átélt szexuális túlfűtöttség. Vallomásából kiderült, hogy a borzalmak, amiket a gyerekek átéltek, nem maradtak nyomtalanul, viselkedésük korukhoz viszonyítva a normalitástól lényegesen eltért, érettségükhöz mérten torz magatartásmintákat mutattak.

Egy másik nevelőszülőhöz kerültek

Végül a gyámhivatal egy másik nevelőszülőt talált számukra. Az elsődleges az volt a jelzőrendszer tagjai számára, hogy a gyermekeket biztonságban tudják, elkülönítsék a családtól.

A nyomozás egy másik szálon folyt tovább

A történtek részletes vizsgálata pedig ezzel párhuzamosan folyt. A nyomozó hatóság újabb pszichológiai vizsgálatot kért az ügyben, amely egyértelműen megerősítette az előző szakértői véleményt. Gyámja jelenlétében kihallgatták az idősebb kislányt, aki leplezetlenül és megdöbbentő őszinteséggel beszélt az átélt traumáról.

Elmesélte, mit tettek vele

Rákérdezés nélkül elmesélte, hogy mit csináltak vele és az öccsével. Az elkövetőket keresztnéven emlegette. A családra vonatkozó adatgyűjtésből arra a következtetésre jutottak, hogy túlnyomó többségben aluliskolázottak, többen fogyatékkal élők. Minden értelemben a társadalom elmaradottabb, szegény rétegébe tartoznak.

Hallássérült volt az édesanya

A gyerekek édesanyja hallássérült, őt csak jeltolmács segítségével tudták kihallgatni. Az abúzus ügyében úgy nyilatkozott, hogy nem volt tudomása ilyesmiről, gyermekei nem panaszkodtak hasonlóra. Őt is április 20-án reggel fogtuk el kompolti otthonában, majd kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgattuk ki.

Elfogták az egyik molesztálót

Aznap reggel a gyerekek nagymamájának káli lakcímén kereste a rendőrség B. Józsefet. A férfi állandó lakcímmel oda jelentkezett be. A rajtaütés zökkenőmentes volt, bár a bevetési egységgel még akkor is hadakozott, amikor megbilincselték. Passzív ellenszegülése kimerült az obsz­cén szavak hajtogatásában.

A másik testvért az édesanyjánál keresték

Ezzel egy időben az édesanya lánytestvérének ajtaján is kopogtak a nyomozók.  Az asszony együttműködő volt, elárulta, hogy a férfi nincsen nála. Számára egy idézést adtak át, őt szintén kiskorú veszélyeztetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az élettársánál fogták el

A rokonok elárulták, hogy B. Lajos nyáregyházi élettársánál tartózkodik. A férfit a rendőrök meg is találták ott, majd elfogták, és előállították a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra. Kihallgatásakor kiderült, hogy körözés van ellene érvényben, szemérem elleni erőszak ügyében keresi a hatóság.

Mindkét férfit letartoztatták

A két férfi ellen unokahúguk és unokaöccsük sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt tovább gyűjti a rendőrség a bizonyítékokat, a bíróság április 22-én elrendelte letartóztatásukat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az egyik elkövető elfogása – Forrás: police.hu