Nagy a felháborodás Nagykovácsiban, gyűjtés indult a nagy-szénási csúcson lévő kereszt visszaállítására, amelyet vandálok dönthettek le.

Ledöntötték a keresztet

„Szent István ünnepén vandálok ledöntötték a keresztet a Nagy-Szénáson, és tábortüzet csináltak belőle. A kutyát sétáltatva ma reggel találtam meg az üszkös darabokat. Ez nagyon elkeserítő”- áll egy bejegyzésben a Facebook Kéktúra oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felháborodtak a helyiek

Az ügy jelentős érzelmi hullámokat kavart Nagykovácsiban is: nagy a felháborodás, és már gyűjtés is indult a kereszt visszaállítására. Józanabb hangok azonban megjegyzik, hogy a Nagy-Szénás érintett része fokozottan védett, Európa diplomás terület, ahova néhány éve ismeretlenek engedély, és megfelelő alap nélkül nélkül állították fel a keresztet, ami azóta párszor ki is dőlt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kell az engedély

A Telex megkereste a nagykovácsi önkormányzatot, mit tudnak az ügyről, lesz-e valamilyen következménye annak. Szemesy Barbara alpolgármester elmondta, hogy először kiderítik, mi történt, csak azután döntenek arról, mi legyen. „Egy biztos: ha bármi épül majd, a természetvédelmi hatóságok engedélye alapján fog épülni” – tette hozzá.

Kedvelt kirándulóhely

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. Elkülönülő fekvéséből, kopárságából és magasságából adódik különlegesen szép panorámája.

Nem tudni ki állította

A hegy északi lejtője több, a jégkorszakból fennmaradt ritka növény tömeges lelőhelye (csak itt nő például a pilisi len) ezért szigorúan védett természetvédelmi terület. A kereszt körülbelül öt éve állhatott rajta, de nem tudni, ki állította fel a csúcsra.

Pilisi rongálás

Ahogy írtunk róla, ismeretlen tettesek több közterületet és intézményt is zöld színű spray-vel fújtak le Pilisszentkereszten – közölte az önkormányzat a közösségi oldalán. Festékszóróval fújták össze az úttestet, az árkot, a templom bejárata előtti burkolt területet, de még jutott belőle az iskola homlokzatára is.

Telefújkálták Pilisszentkereszt utcáit

„Bad idea”, „Misit elütötték”, szivecskék, egyéb politikai szimbólum is megjelent a minap Pilisszentkereszt utcán. Az ismeretlenek igazi zenerajongók is lehetnek, hiszen Lana Del Rey nevű amerikai énekesnő nevét is felfújták az útra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az iskola fala is kapott

A kisebbik gond az úttesteken, villanyoszlopon és az árkoknál látható, hiszen ott az időjárási körülmények miatt idővel el fog kopni. Az iskolai falfelületről viszont nehezebb munkával tüntethető el – már ha a vakolat leverése nélkül sikerül ezt megtenni.

Rendőrségi feljelentést tettek

„Az önkormányzat a rendőrségi feljelentést megtette. Kérünk mindenkit, akinek bármilyen információja van az üggyel kapcsolatban azt jelezze a Polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, vagy a szentendrei rendőrkapitányságon” – közölte Peller Márton polgármester az önkormányzat Facebook oldalán.

Jelentős kár

Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu is beszámolt, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke vette észre az emlékművön, hogy valaki igencsak jelentős kárt okozott benne. A vandálok nemcsak a kegyeleti helyet rongálták meg, de az azt körül ölelő kerítés oszlopait is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Leömtött kereszt – Forrás: Facebook