Megszüntették az eljárást a csányi mászókabaleset ügyében a település egykori jegyzője ellen. Még 2019 őszén a hatéves Radics Mercédesz halt meg, amikor a játék vele együtt eldőlt és agyonnyomta. A gyermekét gyászoló apa szerint elfogadhatatlan, hogy négy év alatt nem derítették ki a hatóságok, ki felel a tragédiáért.

Igazságot akarnak

A Kékvillogó.hu írt arról a szörnyű tragédiáról, amiben meghalt egy óvodás kislány. Merci azért vesztette életét, mert az óvodában rázuhant egy mászóka a Heves megyei Csányban. A gyászoló család továbbra is szeretne igazságot szolgáltatni a gyermeknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szörnyű tragédia

A kislány 2019 szeptemberében boldogan játszott a csányi óvoda egyik mászókáján az unokatestvérével, amikor utóbbi hirtelen leugrott a játékról, amely ennek hatására Mercédesszel együtt eldőlt, agyonnyomva a kislányt. Az anyuka az óvoda kerítésén túlról nézte végig, ahogy a mentők egy órán keresztül küzdenek Mercédesz életéért.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rossz állapotú játékok

Többen azt mondták, évek óta tudni lehetett, hogy rossz állapotban vannak a játékok, így addig is csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. Néhány órával a tragédia után dühös emberek akarták számon kérni a polgármestert a tragédia miatt.

Nyomoznak

 Az országos vihart kiváltó ügyben a nyomozás azonnal megindult. Az ügyben több gyanúsított volt érintett: a település jegyzője, a polgármestere, illetve az óvoda vezetője.

Megszüntették az eljárást a jegyző ellen

A Bors megtudta: a napokban a jegyző ellen megszüntették az eljárást, mégpedig arra hivatkozva, hogy az óvoda vonatkozásában nem rendelkezett utasítási joggal, ezért a játékok használatának korlátozását sem írhatta elő az óvodai dolgozók számára. Az óvoda az önkormányzat, nem pedig a polgármesteri hivatal fenntartásában és üzemeltetésében áll, márpedig a jegyző az utóbbi vezetője.

Áthelyezést és pótlást javasoltak

Tény, hogy a baleset előtt a balesetet okozó mászókával kapcsolatban a kötelező ellenőrző vizsgálat során megállapították az ütéscsillapító felület hiányát, illetve jelezték, hogy a játék esési terében betonjárda volt. Ezek miatt balesetveszélyesnek nyilvánították. A szakértők akkor nem a mászóka lezárását vagy felszámolását, hanem az áthelyezését és a hiány pótlását javasolták. Mindez 2011-ben történt, tehát a baleset előtt nyolc évvel.

Beletörődött a határozatba az édesapa

Radics Béla, a kis Mercédesz édesapja a határozatba beletörődött, ugyanis saját elmondása szerint nem ártatlan emberek meghurcolását várja, hanem a valódi tettesek börtönbe jutását.

„Az igazság érdekel”

„Az igazság érdekel. Az én igazságom, és Mercié. Szeretném, ha végre megállapítanák, hogy ki a felelős a tragédiáért, és miért nem fújhatta el a gyertyákat a kislányom a múlt héten a 10. születésnapján” – mondta a lapnak az apa.

Rendszeresen látogatja a sírt

„Rendszeresen látogatom Merci sírját, hiszen örökre a kislányom marad. Érdekes módon a halála után több dologban hiszek, mint azelőtt. Például abban, hogy a lelke itt van velünk. Persze, élnem kell tovább az életemet, hiszen van még hat gyermekem, amiből négy kiskorú. Róluk gondoskodnom kell” – tette hozzá az édesapa. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a játszótér. Fotó: police.hu