111 napig kezeltek kórházban Bányai Gábort, a Fidesz országgyűlési képviselőjét koronavírus-fertőzés miatt. A politikus most elmondta, hogy miként élte meg a betegséget, milyen nehézségekkel kell megküzdenie, illetve hogy miként látja most, a betegség után a világot.

Februárban kapta el a vírust

Bányai Gábor február 24-én, Kiskunhalason került lélegeztetőgépre, amikor már mélyaltatásban volt. Március 13-án Szegedre szállították át, ahol előfordult, hogy egy időben már öt különböző géppel küzdöttek az életéért.  A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Balatonfüreden kezelik

Bányai Gábor a múlt héten ment haza 111 nap kórházi kezelés után. Most már egy hete Balatonfüreden kezelik egy rehabilitációs program keretében.

30 kilót fogyott

„Gyakorlatilag az izmaim elsorvadtak, közel 30 kilót fogytam, tele van a testem szúrások helyével, és sajnos felfekvések is keletkeztek rajtam. Sok-sok segítségre szorulok a napi teendőim elvégzésében, amelyben a felállás is nehézség, de élek –mondta a politikus a halasmedia.hu-nak.

Búcsúzó üzeneteket küldött

„A halasi járványkórházba kerülésemig gyakorlatilag minden tiszta. Tudtam, hogy vírusfertőzött lettem és éreztem, hogy ez nálam nem lesz könnyű lefolyású. Fulladtam. Nem volt kérdés és nem is az én döntésem volt, hogy a kórházban kötöttem ki. Megvan, ahogy besegítenek a mentőbe, és emlékszem arra is, hogy a betegágyból még búcsúzó üzeneteket küldtem a telefonomról. Aztán valaki szkafanderben kivette a kezemből a készüléket” – emlékezett vissza betegségének kezdetére Bányai Gábor.

Kétszer állt le a szíve

A politikus arról is beszámolt, hogy kétszer megállt a szíve, és a klinikai halál állapotába került, de szerencsére sikerült újraéleszteniük, és az agya sem károsodott emiatt.

Tüdeje elkocsonyásodott

Az orvosokat viszont az is aggasztotta, hogy a tüdeje elkocsonyásodott és alig 10 százaléknyi lélegzőfelülete maradt. Emiatt felmerült a tüdőtranszplantáció lehetősége is, de május végén javulni kezdett az állapota, és ezáltal a tüdeje is kitisztult.

Többször felmerült a tüdőtranszplantáció

„Többször felmerült a tüdőtranszplantáció, amire végül nem került sor. Ebbe a programba azért kerültem be, mert az orvosaim folyamatosan keresték a megoldásokat, hiszen ők a CT-vizsgálatok által azt látták, hogy a tüdőm elkocsonyásodott, alkalmatlan önálló lélegzetvételre, alig 10%-nyi légzőfelületem maradt” – mondta a fideszes politikus.

„Bekövetkezett a csoda”

Majd így folytatta: „A fordulópont május közepén, Pünkösd idején következett be. Egy vizsgálati komplikáció miatt haladéktalanul le kellett kerülnöm a műtüdőről, amire a szervezetem nagyon jól reagált, és ezután következett a csoda, tisztulni kezdett a tüdőm, ami jelenleg olyan egészséges, mint korábban. Napok alatt akkorát javult, hogy az orvosok nem hittek a szemüknek. Ezután nagyon gyorsan lekerültem a lélegeztetőgépről is.”

Lekapcsolták a testi életről

Bányai Gábor azt is elmondta, hogy átélt olyan pillanatokat, amikor „lekapcsolódott a testi életről” és „hangok, határozott üzenetek jutottak el hozzá”.

„Döntési helyzetbe kerültem”

„Nem kérdés számomra, hogy Istennel kerültem kapcsolatba. Azt üzente a hang, hogy előkészített mindent, megvan a helyem az örökkévalóságban, találkozhatom például apámmal, de választást is hagyott. Az mondta, ha úgy érzem, hogy van még dolgom, maradhatok. Bármilyen furcsán is hangzik, döntési helyzetbe hozott”– mondta a képviselő. 

Ébredés után sírt

A politikus felidézte az ébredés utáni pillanatait is: „Beöltözött embereket láttam, nem tudtam, hol vagyok, haza akartam menni, sírtam. Beszélni nem tudtam, miközben közölni akartam a gondolataimat, a kéréseimet. Semmim nem mozgott, nem éreztem a végtagjaimat. Szellemileg ép, de mozdulatlan, kommunikálni képtelen lény voltam. Előfordultak olyan pillanatok, amikor legszívesebben meghaltam volna a fizikai, lelki gyötrelmek miatt”.

2006 óta képviselő

Bányai Gábor 51 éves, Budapesten született. Kertészmérnökként végzett Kecskeméten, 2006 óta a Fidesz országgyűlési képviselője. Jelenleg Jánoshalmán él, 5 gyermek édesapja. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bányai Gábor – Forrás: Facebook