A másodfokú, jogerős ítélet értelmében halálig fegyházban marad N. István, aki Soós-banda tagjaként vált ismertté, s aki egy rendőr életét is kioltotta. A férfit most egy másik ügy miatt ítélték életfogytiglanra, N. István ugyanis egy hajléktalant gyújtott fel, aki aztán bele is halt a szörnyű sérüléseibe.

Különös kegyetlenséggel

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 15-én kihirdetett ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel és különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, és őt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hajléktalan életmód

Az ítélet szerint a terhelt korábbi büntetéséből történt feltételes szabadságra bocsátás ideje alatt hajléktalan életmódot folytatott Budapesten. 2008. augusztus 10-én este egy 12. kerületi kiserdőben együtt vacsorázott egy másik hajléktalan férfival, amelynek során konfliktus alakult ki köztük, ezért az elkövető égésgyorsító folyadékkal öntötte le a sértettet, majd annak ruházatát meggyújtotta, és a közelben parkoló gépkocsijához ment.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Súlyos égési sérülések

A sértett testfelületének mintegy 92%-án súlyos égési sérüléseket szenvedett, hosszú perceken keresztül égett, majd röviddel a kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

Önfeljelentés

A tűzesetet követően büntetőeljárás nem indult, a bűncselekményről évekkel később a terhelt önfeljelentéséből szerzett tudomást a hatóság.

Fellebbeztek, de…

Az elsőfokú ítélet ellen az elkövető és védője bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett, amelynek elutasítását kezdeményezte a másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Jogerős ítélet

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. július 5-én az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, így az elkövető élete hátralévő részét büntetés-végrehajtási intézetben tölti.

Korábban halálra ítélték

N. István korában halálra ítélték, csak a kora miatt nem hajtották végre rajta az ítéletet. Mint ismert 1979 nyarán a budapesti Vörös Hadsereg útján, a mai Üllői úton, ismeretlen tettesek brutális kegyetlenséggel elvették Gyulai Károly rendőrt életét. A négyfős bűnbanda tagjait három hónappal később fogták el, és kiderült, hogy az évek nem először oltották ki valaki életét. A banda vezére, Soós Lajos egy Wartburg féltengelyével vágta fejbe a fő­törzsőrmestert, majd egy éles tárggyal a torkának estek, miközben egy huszadik életévét sem betöltött fiatal férfi, N. István már a rendőr sírját ásta. Az az N. István, aki később, amikor feltételesen volt szabadlábon, kioltotta egy hajléktalan életet.

Csak a kora miatt nem akasztották fel

A rendszerváltás előtt az „évtized bűnügyében” a tíz év alatt négy ember életét kioltó banda két tagját, Soós Lajost és György Józsefet halálra ítélték és kivégezték. Varga László 15 évet kapott, a négy bizonyított gyilkosságból a rendőrén kívül egy másodikban is aktívan részt vevő N. István fiatalkorára tekintettel elkerülte a legsúlyosabb büntetést, így hosszú évekre börtönbe került. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Fortepan