Noha nagyon ritkán küldenek valakit büntetlen előélettel állatkínzás miatt a rácsok mögé, a minap azonban mégis ez történt. Vajon jövőben nagyobb eséllyel fizetnek szabadságukkal az elkövetők?

Pozitív fejlemény

Precedensértékűnek és áttörésnek tekintik az állatvédők a karcagi szaporító súlyosbított büntetését -hangzott el az RTL híradójának hétfő esti adásában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szerette volna, ha csendben maradnak a kutyák

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Noha első fokon megúszta felfüggesztettel, a másodfokú döntés értelmében azonban mindenképpen a rácsok mögé kell vonulnia egy 34 éves, büntetlen előéletű férfinek

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elsőre nem kapott letöltendőt

Az elkövető időközben elhunyt édesanyjával 2018, majd 2020 nyarán Karcagon, egy ismeretlen román állampolgárságú férfival műtéti úton összesen 70 kiskutya hangszálát vágatta ki azért, hogy ne, vagy csak halkan ugassanak, így a lakókörnyezetükben ne észleljék a nagyszámú kutya tartását.

Mindenképpen be kell vonulnia

A Szolnoki Törvényszék 2023. október 18-án meghozott másodfokú ítéletével az ügy jogerősen befejeződött, így nem kerülheti el a végrehajtandó fogházbüntetést. Azonban ha jól viselkedik, akkor az 1 év 7 hónapos büntetés fele után már szabadlábra helyezhető.

Szemlátomást jól vannak

Átvágott hangszálai ellenére is határozottan küzd a kényelmes fotelért Tapasz. A pár kilós kis fehér szőrcsomó 147 társával együtt három évvel ezelőtt menekült meg a karcagi szaporítótelepről. 11 állatvédő szervezet vett részt a mentésükben, köztük az Állatmentő Szolgálat és a Noé Állatotthon.

Borzalmas állapotok

Az Állatmentő Alapítvány önkéntese azt mondta, úgy kell azt a helyiséget elképzelni, ahol a kutyák voltak, mint egy disznóól-szerű építmény, ahová semmiféle fény nem tudott beszűrődni. Borzasztó állapotok voltak….igazság szerint kennelekben voltak a kutyák ömlesztve, teljesen ad hoc.. a talajt pedig fekália és ürülék fedte – mondta Némedi Anikó.

Ez volt a gyakorlat

Az állatvédőket – akik maguk is részt vettek az évek óta tartó eljárásban váratlanul érte a fordulat – de nagyon fontos lépésnek tartják. Azt mondják, a gyakorlat szerint eddig főleg azok kaptak letöltendő büntetést, akiknek már volt priuszuk.

Előremutató változás

Itt ugye kifejezetten az állatkínzás bűntettéről volt szó, büntetlen előélettel, ugye egy elég komoly állatvédelmi bírsággal, így úgy gondoljuk, hogy ez mindenféleképpen precedensértékű – vélekedett Némedi Anikó.

Átalakuló bírói gyakorlat

Azt gondolom, hogy már elég jól állunk jogszabályilag, haladunk afelé, hogy a hatóságok is egy picit már ügyesebben mozgolódnak ezekben az ügyekben- utóbbit pedig már a Noé Állatotthon szóvivője mondta. Schneider Kinga szerint a bírói gyakorlatban mutatkozik meg az áttörés. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünkön a hangszál nélküli kutyák láthatók, forrás: police.hu.)