Egy tettes sosem nyugodhat meg. Bács-Kiskun vármegye egyik legjobb zsaruja nem hagyja porosodni az aktákat, így elképesztő időtávlatban már több elkövetőt is a börtönbe küldött.

Ez a módszere

„Mintha egy régen készült fotót, egy pillanatképet elemeznénk. Ebből lehet dolgozni, egy út-idő-emberi diagram alapján, hogy mi történt azóta” – magyarázza munkájának lényegét a Blikknek Bogdány Gyula kecskeméti nyomozó. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sorra jönnek a bravúrok

Hozzátette, ha a régi ügyben előjön egy információ, a helyzetkép alapján tudni kell, jó-e a mozaikdarab. Egy jó helyzetképnél nem kell újra fellapozni az aktát, ott lehet folytatni, ahol megrekedt a nyomozás. Igazi kihívás ez, büszkék vagyunk arra, hogy az utóbbi évtizedben ötöt is megoldottunk a régi rejtélyek közül – tette hozzá.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Árulkodó cigarettacsikkek

1996 szeptemberében holtan találtak otthonában egy 37 éves kiskunfélegyházi vasutast, gyilkosai az elkövetés eszközét is benne hagyták. Előző nap két fiatal társaságában látták. Ékszerei nyomtalanul eltűntek. Feltűnő volt azonban, hogy nem dohányzott, ennek ellenére sok cigarettacsikk maradt a házában.

2015-ben érkezett az áttörés

Ezeken pedig ujj- és DNS-nyomok maradtak, amelyek aztán bekerültek az Interpol adatbázisába. A fordulópont 2015-ben következett be: a román rendőrség azonosította az egyik DNS-t, mivel egy másik ügyben elővettek két gyanúsítottat.

Holttest a vasútállomás mellett

Így derült ki, hogy egy akkor még csak 18 éves, prostituáltként dolgozó férfi volt az elkövető. A következő ilyen emlékezetes bűnügye 1999 szeptemberében történt. A kecskeméti vasútállomás mellett valaki megbecstelenített, kifosztott és megfojtott egy 28 éves nőt.

Találat 16 évvel később

A helyszíni szemlén aztán kiderült, hogy egy férfihoz tartoznak azok az anyagmaradványok, amelyeket az áldozat testén, ruháján és a körme alatt találtak. „Tizenhat évet kellett várni a »hideg« találatra: 2015 decemberében érett be a korábbi alapos helyszíni munka” – magyarázta Bogdány Gyula.

Maradványok a kút mélyén

Egy budapesti rablás során eljárás indult Z. János ellen, akinek mintáit rögzítették. Így derült ki, hogy minden kétséget kizáróan ott volt a nő halálakor. A következő ügy 2007-re datálódik: holttestre bukkantak egy kígyóspusztai tanya kútjában, ruhadarabokkal letakarva.

Elsőre megúszta

Az áldozat egy 52 éves, Romániából áttelepült férfi, halálát pedig baltacsapások okozták. A helyszíni szemlén rögzítették a nyomokat, az eszközön egy férfi maradványaival. Az akkor 20 éves férfi albérlő volt a tanyán, azzal védekezett, fát vágott, azért van a baltán a nyoma. Az ügyészség elfogadta az érveit, megszüntette ellene az eljárást.

Csak tűznek semmi nyoma nem volt

Azonban kiderült, hogy akkoriban nem kellett fűteni, mivel a kályha tűzterében találtak egy el nem égett, 2007. áprilisi postai küldeményt. Tíz évvel az elkövetés után 14 évre rács mögé küldték a férfit.

Megint a cigarettacsikkek

A legrégebbi gyilkosság 1993 szeptemberében történt. Ekkor egy özvegyasszonnyal annak soltvadkerti házában végeztek az akkor még ismeretlen tettesek. Az egyik, helyszínen hagyott cigarettacsikken rábukkantak egy DNS-nyomra, amely 2020 szeptemberében találatot jelzett.

Romániából kerültek elő

„Egy 50 év körüli román házaspár hagyta ott a nyomait, a nőt európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Romániában, a férfit nem kellett keresni, egy másik ügyben jogerős börtönbüntetését töltötte a temesvári börtönben” – ismertette a rendőr.

Mi a siker titka?

A választ Bogdány Gyula így definiálja: „Egyetlen ügyet sem felejtünk el, hagyunk porosodni egy sötét sarokban, az idő mindent megold, de ezért tenni is kell, ez a jó detektívmunka egyik alapelve.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Mihádák Zoltán.)