A belügyminiszter közvetlen munkatársának és magas pozícióban dolgozó rendőrnek adta ki magát – ezzel csalt ki áldozataitól ötmillió forintot egy férfi. Ebbe három társa volt a segítségére, akik azt ígérték egy házaspárnak, hogy segítenek nekik megvenni egy budapesti lakást egy izraeli tulajdonostól, ehhez angol és héber nyelvű iratokat is hamisítottak.

Egy ingatlanvásárlás volt az ürügy

Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 51 éves férfival szemben, aki társai közreműködésével, 2019. év végén becsapott egy külföldi tulajdonosú, belvárosi ingatlant megvásárolni tervező budapesti házaspárt. A csalók valótlanul azt állították, hogy egyikük magas rangú rendőr, aki a belügyminisztériumi kapcsolati révén segíteni tud az ügylet lebonyolításában. A vádlottak több millió forintot csaltak ki a házaspártól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2019-ben tudta meg

A vádirat szerint a csalást kitervelő 51 éves vádlott 2019 őszén szerzett tudomást arról, hogy egy általa ismert házaspár meg akar vásárolni egy budapesti ingatlant, ami azonban az Izraelben élő, külföldi tulajdonosok miatt nehézségekbe ütközött. A vádlott a helyzetet kihasználva elhatározta, hogy csalással fogja megszerezni a sértettek pénzét. – írta a Blikk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vádlott-társat is bevont az üzletbe

A tervébe bevonta a 48 éves vádlott-társát, akit rábeszélt arra, hogy a sértettek előtt valótlanul, egy izraeli származású, izraeli kapcsolatokkal rendelkező, magas rangú rendőrnek adja ki magát, és ajánlja fel nekik a közreműködését az adásvétel lebonyolításában. A terv az volt, hogy a színlelt ügyintézés során felmerülő állítólagos költségekre hivatkozva, pénzt csalnak ki a sértettektől.

Elhitették a házaspárral

A csalást kitervelő férfi nem sokkal később bemutatta a bűntársát a házaspárnak, aki a találkozó során elhitette a sértettekkel, hogy közvetlenül a belügyminiszter mellett dolgozik. Továbbá azt is, hogy kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik és ennek révén, az adásvétel lebonyolításában hatékonyan közre tud működni.

Iratokat is hamisítottak

A magát rendőrnek kiadó vádlott a későbbiekben felvette a kapcsolatot a sértettekkel és azt állította, hogy az ügyintézés kapcsán többször járt Izraelben, és sikerült is megállapodnia az ingatlan tulajdonosaival, amelynek eredményeként a saját nevére már meg is vette az ingatlant. A hitelesség látszata érdekében hamis angol, magyar és héber nyelvű iratokat – szerződést, meghatalmazást és egyéb okiratot – is mutattak a sértetteknek, amelyeket a megtévesztésük céljából a vádlottak egy harmadik társa készített.

További két ember vontak be a csalásba

A csalásban közreműködött még további két társuk is, akik – a jogtalan haszonból való részesedés érdekében – a sértettekkel történő egyeztetések, illetőleg a pénzátvételek helyszínére szállították a csalást kivitelező két vádlott-társukat.

Szétosztották a pénzt

A vádlottak az állítólagos ügyintézés költségeire hivatkozva, végül – több részletben – összesen 5 000 000 forintot csaltak ki a sértettektől, amit ezután szétosztottak egymás között.

Korábban mást is becsapott

A vádirat szerint az ügy 51 éves vádlottja pár hónappal korábban, 2019 márciusában egy másik férfit is becsapott. A sértettnek külföldi munkavállaláshoz szükséges okiratok beszerzését ígérte, aminek fejében 350 000. forintot kért és kapott a férfitól. A vádlottnak ténylegesen nem állt szándékában segíteni, célja ebben az esetben is kizárólag a pénz jogtalan megszerzése volt.

Csalás, okirat hamisítás

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az ügyben 5 személlyel szemben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, továbbá az 51 éves vádlott esetében további egy rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat.

Börtönbüntetést kértek rá

A kerületi ügyészség az csalást kitervelő férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés, társaival szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz a vádiratban.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: police.hu