A Szigetvári Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be két férfival szemben, akik vasúti vagonokba rakodás során nem gondoskodtak a biztonságos munkavégzés feltételeiről, ezzel gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki a rakodást végző munkás életét, aki áramütés következtében meghalt.

Rakodtak

A vád szerint az egyik vádlott egy gazdasági társaság ügyvezetője, a másik vádlott és a sértett a társaság alkalmazottja volt. A cég ömlesztett termény vasúti kocsikba rakodását végezte 2021. április 20-án a szentlőrinci vasútállomáson egy rakodógéppel úgy, hogy a gép felülről juttatta be a terményt a vagonokba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tartották munkavédelmi oktatást

Az ügyvezető a másik vádlottat bízta meg a gépkezelői munkával, mellé segítőnek beosztotta a későbbi áldozatot. Az ügyvezető a helyszínen nem jelent meg, és munkavédelmi oktatást sem tartott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Áram volt benne

A gépkezeléssel megbízott vádlott a rakodás előtt átvette a rakodási engedélyt, amiben szerepelt az, hogy a 8-as számú vágány feletti felsővezeték nincs feszültségmentesítve, továbbá, hogy a nagyfeszültség alatt álló berendezéseket tilos 3,2 méternél jobban megközelíteni. A vádlott nem olvasta el a rakodási engedélyt, így nem szerzett tudomást arról, hogy nem történt feszültségmentesítés.

Nagyfeszültségű felsővezeték alatt állt

A rakodásra leállított szerelvény utolsó vagonja a nagyfeszültségű felsővezeték alatt állt és a munkagép részei is 1 méternél közelebb voltak a vezetékhez.

Megégett

A későbbi áldozat felmászott az utolsó vagonba, hogy irányítsa a szállítószalag csőrét, amikor a nagyfeszültségű légvezeték áthúzott rá.  A férfi ruházata ettől meggyulladt és a teljes teste megégett, aminek következtében 3 nap múlva elhunyt.

Biztonsági követelmények

Az ügyvezető megszegte a munkához kapcsolódó biztonsági követelményekről szóló szabályzatok rendelkezéseit, a másik vádlott sem tartotta be a munkavédelmi szabályokat. A férfiak foglalkozási szabályszegése és a sértett halála között ok-okozati összefüggés áll fenn.

Gondatlan veszélyeztetés

A Szigetvári Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a két férfit, akiknek büntetőjogi felelősségéről a Szigetvári Járásbíróság fog dönteni.

Börtönbe mehetnek

Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője a 24. hu megkeresésére az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyvezetőre 1 év 6 hónap végrehajtandó fogházbüntetést, a gépkezelőre pedig 1 év fogházat kértek két év próbaidőre felfüggesztve.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

A M5-ösön ütöttek rajta a lányokat kihasználó banda tagjain: Németországba küldték őket, hogy a testüket árulják – videó

Kiemelt kép: Illusztráció