Súlyos baleset történt az éjszaka a budapesti Árpád hídon. Egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt.

Durva baleset az Árpád hídon

A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. július 1-jén 0 óra 45 perc körül eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lezárták a Buda felé vezető oldalt

Az Árpád híd Pestről Budára tartó három forgalmi sávját lezárták, a rendőrök a forgalmat a Népfürdő utcára terelték a helyszínelés és a műszaki mentés idejére – írta a police.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rengetegen haltak meg a fővárosban

Budapesten közel 500 fő hunyt el az utakon az elmúlt egy évtized során. Tény, hogy hazánk fővárosában veszélyesebb útra kelni, mint más hasonló nagyvárosokban. Az arányokat tekintve Budapesten ötször annyian szenvednek végzetes balesetet a közlekedés során, mint Bécsben. 

Stratégiát alkottak a biztonság növelése érdekében

A BKK a fenti okokból kifolyólag elkészítette Budapest Közlekedésbiztonsági stratégiáját. Az EU irányelveinek megfelelően a cél rövidtávon az, hogy 2030-ig megfeleződjön a közúti közlekedés során bekövetkező halálos balesetek száma. 2050-re ezt a számot nullára kellene redukálni.

A BKK vezérigazgatója már korábban kiállt a cél mellett

„Az elmúlt tíz esztendőben az áldozatok több mint fele a legvédtelenebb úthasználók közül került ki, és a sérüléssel járó esetek kilencven százalékát járművezetők okozták. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat vezetése konkrét lépéseket tesz a közlekedés veszélyeinek csökkentéséért és a Vision Zero megvalósításáért, hiszen az egyetlen elfogadható szám a halálos kimenetelű közúti események tekintetében a nulla” – mondta el videóüzenetében dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója még május 11-én, a közlekedési kultúra napján.

Fontos intézkedéseket tartalmaz a stratégia

A szerdán elfogadott Közlekedésbiztonsági stratégia egyik legfőbb eleme, hogy 300 eszközből álló, folyamatosan működő sebességmérő hálózat fog kiépülni a fővárosban. Ezek a készülékek éjszakai is fognak működni, nem csak nappal. Az intézkedéstől azt remélik, így kevesebb lesz a gyorshajtó.

Csökkenő sebességhatárok

Csökkenteni fogják a sebességhatárokat a belvárosban. Kétszer annyi lesz a 30-as zóna vagy lakó-pihenő övezet. Utóbbiak esetében a legnagyobb megengedett sebesség 20 km/h.

További fontos intézkedések

Cél, hogy megvalósuljon a gyalogátkelő-megújítási program. A tervek szerint a megosztott rollerek Budapesten digitális sebességkorlátozással üzemelhetnének. Ez azt jelenti, hogy nem lehetne velük 25 km/h-nál gyorsabban haladni sehol.

Társadalmi egyeztetés is történt

A BKK 2022 decemberében kezdeményezett társadalmi egyeztetést a főváros közlekedésbiztonságáról. Februárban a társaság honlapján már elérhető volt a stratégia teljes szövege, ezt bárki véleményezhette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció