Az egyik érdi benzinkút föld alatti üzemanyagtartályában karbantartási munkálatokat akartak végezni, ezért a főnök leküldte az egyik munkatársát a mélybe. Vélhetően eszébe sem jutott, hogy a 25 köbméteres tartályban mérgezett a levegő, szerencsétlen alkalmazottnak esélye sem volt túlélni a munkahelyi akciót. Ezután a főnök egy másik benzinkutast küldött le az aknába, hogy hozza ki a halott munkatársát. A második férfi elájult a mérgező gőzöktől. A főnök nem érzi magát bűnösnek.

Mérgezett aknába küldte a munkatársát

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják egy töltőállomás egykori, 78 éves ügyvezetőjét egy munkahelyi baleset miatt: a mérgezett aknába leküldött egyik alkalmazott meghalt, a másik súlyos mérgezést szenvedett el még 2020-ban – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az első férfi meghalt

A nyomozás állása szerint 2020. június 26-án a 69 éves férfi a főnöke utasítására mászott le a 25 köbméteres, földbe süllyesztett, benzintároló fekvőtartályba, hogy felhozza az ott korábban rosszul lett és a mérgező anyagoktól meghalt kollégáját. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A másik férfi elájult

A második férfi is belélegezte az aknában felgyülemlett benzolt, az úgynevezett alifás szénhidrogén-vegyületeket és szén-monoxidot, és elájult.

Nem ismerte a főnök a biztonsági követelményeket

A rendőrség szerint az akkori ügyvezető nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna. 

Nem adott védőfelszerelést a munkatársainak

Azt is állítják a nyomozók, hogy a munkáltató nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni.

Nem hívott mentőt sem

Az igazságügyi szakértő szerint az ügyvezető mint munkáltató szabályt szegett, ezzel mindkét áldozat életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, az 54 éves férfinak pedig a halálát okozta. Ráadásul a munkáltató a mentés megkezdése előtt nem hívott mentőt.

Mindent tagad a főnök

A cégvezető természetesen tagadta a terhére rótt bűncselekményt, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Védekezésében azt mondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, sőt az élete kockáztatásával próbálta megmenteni beosztottja életét.

Átadták az ügyet az Ügyészségnek

Az érdi rendőrkapitányság befejezte a férfi ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytatott eljárást és az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

15 évet is kaphat a főnök

Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkatársait a benzingőzös tartályba küldő munkáltató bűnös, a 78 éves férfi akár 15 év börtönbüntetést is kaphat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció