A baleset szombaton történt, miután egy kisbusz sofőrje gyorsan próbált előzni, ám a hirtelen mozdulat és a nagy sebesség miatt kisodródott. A balesetben egy embernek eltört a keze, egy másik pedig a helyszínelés alatt epilepsziás rohamot kapott a stressz miatt.

Rögzítették az esetet

Az esetet az egyik forgalomfigyelő kamera rögzítette, a Magyar Közút pedig az Instagramon megosztotta a felvételt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mintha a célegyenesben lenne…

Múlt szombat reggel az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán egy trélert húzó kisbusz előzésbe kezdett. A sofőr túl sok Forma-1-et nézhetett, mert úgy vágódott ki a szélárnyékból, mintha a DRS zónán belül lett volna a célegyenes végénél.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hirtelen mozdulatok

A túl hirtelen kormánymozdulatok és a nagy tempó együtt megbosszulta magát, és végül a tréler is megelőzte a kisbuszt.

Rohamot kapott egy utas

A baleset miatt egy sérültet kellett kéztörés miatt ellátniuk a mentőknek, de a helyszínelés ideje alatt, vélhetően a stressz miatt, az egyik utas epilepsziás rohamot kapott.

Videó az esetről:

Lassabban mehet

Az ilyen szituációk miatt nagyon fontos, hogy ha vontatmánnyal közlekedünk, akkor tartsuk be a KRESZ szerinti előírásokat. A gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/órás sebességgel szabad közlekedni.

Megváltoznak a törvényszerűségek

A sebességet azért kell csökkenteni, mert egy személygépkocsi, kisbusz, busz után kapcsolt utánfutó megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit, vagyis értelemszerűen megnő a tömeg, a hossz és ezzel együtt a fékút is.

Instabilitás

Ráadásul az egytengelyes, könnyebb utánfutók instabilabbak lehetnek nagy tempónál, ezért is indokolt a sebesség körültekintő megválasztása a gyorsforgalmi utakon is.

Felhívás

Vigyázzunk egymásra, tartsuk be a közlekedési szabályokat nemcsak magunk, hanem a többi közlekedő biztonsága érdekében is!” – olvasható a posztban.

A rendőrség is tájékoztat

Nagyon fontos, hogy mielőtt a járművezető irányt változtat, manővere előtt meg kell győződnie arról, hogy gépkocsija előzésébe nem kezdett-e bele más jármű, illetve elsőbbséget kell adnia a szemből érkezőknek. Ugyanígy az előzés során is nagyon körültekintően kell eljárni. Még annak megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy más nem előzi-e már a járművét, az előtte haladó ilyen szándékot nem jelzett-e, van-e elegendő út a manőverhez, illetve ezzel más járművezetőt nem késztet-e hirtelen fékezésre. Szintén fontos a megfelelő oldaltávolság megtartása is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: VIdeó a balesetről