Az utóbbi időszakban többször is megkárosították az Ercsi úton található Érdi Köztemetőben a sírokat. Ellopják a koszorúkat, kiássák a virágokat, letörik a kődíszeket.

Elviszik a koszorúkat és a virágokat

„Még télen történt, hogy letörték és elvitték a sír tetején található díszt, egy kőből készült galambot. De a koszorúk is rendszeresen eltűnnek, miként a sírba ültetett virágokat is többször kiásta valaki” – panaszolta az érdi Horváth Annamária. Erika a szülei sírjához jár ki, és ő is többször tapasztalt már rongálást, illetve lopást. Manapság már kétszer is meggondolja mivel díszítse a nyughelyet, mert az elmúlt tíz évben volt, hogy letörték a virágtartó vázákat, elvitték a mécseseket, és ahogy Annamária, úgy ő is tapasztalta, hogy tövestül tépték ki a sírból a virágot. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Kútba dobált pénz a pótlás”

Egy darabig még pótolta a dolgokat, de mint fogalmaz, az alkalmanként több ezer forintba kerülő pótlás kútba dobált pénznek bizonyult. Amiben mindketten egyetértenek, hogy nem egyedi esetekről van szó, másoktól is hallották már, hogy az érdi sírkertben ismeretlenek lopni járnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Létező a probléma

László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője az ÉrdMost kérdésére elárulta: 14 ezer sírhely van az érdi temetőben és évente mindössze 20-25 bejelentést érkezik a szolgáltatást üzemben tartó Érdi Városgazdához. Ettől függetlenül ez létező probléma, és kéri a lakosságot, hogy mindenképpen jelentsék a temetői gondnokságon, ha rongálást tapasztalnak.

„Általános vandalizmus”

Harmat Béla, a Szigü Temetkezés érdi kirendeltségvezetője szerint a temetői lopások évtizedek óta gondot jelentenek. Úgy véli, ezek elsősorban rongálási szándékkal és alkalmi jelleggel történnek. Nem személyre szóló dolgok ezek, sokkal inkább az emberek „általános” vandalizmusa áll a háttérben.

jelentős kárt tudnak okozni

Arra a kérdésre, hogy a vandálok mekkora kárt tudnak okozni egy-egy akciójukkal, Harmat példaként a sírokon gyakorta megtalálható virágtartó vázát említi. Ez lehet 5000 forint, de a mérettől és anyagtól függően tízezrekkel drágább is. „És akkor az igazán díszes nyughelyekről, mint akár a cigány kripták, még nem is beszéltünk, ahol például kispadot, kerítést vagy épp különféle szobrokat is állíttat a gyászoló család” – magyarázta a sokat látott temetkezési vállalkozó az ÉrdMost cikkében.

Kegyeletsértés

Harmat Béla szerint rendkívül nehéz ezt a helyzetet kezelni, hiszen egy igen összetett problémáról van szó. Jogilag valóban kegyeletsértésnek minősül az ilyen károkozás, azonban rendőrségi eljárás mégsem szokott indulni, mert a fent említett árak ellenére a lopáskár egy bizonyos összeghatár alatt marad. Azaz nem éri el a büntethetőség határát.

Még nem kaptak el senkit

A másik, talán ennél is nyomósabb érv, hogy emlékei alapján még soha senkit nem sikerült rajtakapni. A temetkezési szakember kiemelte: egy akkora temetőben, mint például az érdi is, rettentően nehéz figyelemmel követni az eseményeket.

Nem lehet megoldás a bekamerázás

A temetőnek több bejárata van, sok sír takarásban van, illetve valószínűsíthető, hogy a garázda emberek kellő odafigyeléssel hajtják végre a morálisan megkérdőjelezhető cselekedetüket. És mint hangsúlyozza, a temetők bekamerázása sem lehet megoldás, ugyanis a kegyeleti jog gyakorlójának személyiségi jogait sérti, ha kamerával figyelik. László Ferenc ezt kiegészítendő hozzátette: az Érdi Városgazda rendszeresen tesz közzé álláshirdetést, amiben temetőgondnokot keresnek, mert bizony a munkaerőhiány is oka lehet a különféle károkozásoknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az érdi temető. Fotó: ÉrdMost.hu