Súlyosítás miatt kérte a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását abban az ügyben, amelyben a mostohaapa többször is megerőszakolta a 14 évnél fiatalabb mostohalányát. A férfit első fokon 8 év fegyházra ítélte a bíróság, ezt a büntetési tételt találta kevésnek a vádhatóság.

Elítélték a férfit

2020. október 21-én hozott első fokon ítéletet a Szombathelyi Törvényszék, miután megállapította, hogy a mostohaapa a mostohalányával szemben követett el szexuális erőszakot és visszaélést. Ezért a bíróság őt 8 év fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy minden olyan tevékenységtől eltiltották, amelynek köze lehet 18. életévét be nem töltött gyerek neveléséhez, felügyeléséhez, gondozásához vagy gyógykezeléséhez. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megerőszakolta a mostohalányát

A nem jogerős ítélet szerint a mostohaapa az első alkalommal a 14. életévét be nem töltött mostohalányával a gyerek kifejezett akarata és védekezése ellenére közösült. A többi alkalommal az akkor már 14. életévét mostohalánnyal zsarolással és a védekezése ellenére közösült.

Enyhének tartják a büntetést

Az ügyészség szerint a tények magukért beszélnek, és a bűnösség megállapítása is okszerű, viszont a cselekmények rossz minősítést kaptak, illetve a kiszabott büntetés túl enyhe. Ezért kezdeményezték másodfokon a férfi büntetésének súlyosítását.

Friss!

A kényszerítésre hívták fel a figyelmet

Másodfokon azt találta problémásnak az ügyészség, hogy a folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette helyesen folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének minősül, mivel a férfi pszichés nyomás alatt tartotta a mostohalányát. A mostohaapa ugyanis szerelmével és féltékenységével zaklatta a kislányt, továbbá azzal zsarolta, hogyha nem engedelmeskedik neki, akkor elmondja a közöttük lévő szexuális kapcsolatot, és azzal tönkreteszi az édesanyja házasságát és a családját is.

Teljesen ki volt szolgáltatva

Az ügyészségi vádirat szerint a kislány teljesen ki volt szolgáltatva, félt és ellenállása lehetetlen volt. Ezek miatt a vádhatóság úgy véli, a mostohalányát a kiszolgáltatottságával visszaélő mostohaapa büntetésének irányadó középmértéke 13 év 9 hónap.

Többször is megerőszakolta a lányt

Tovább fokozza az ügy súlyosságát az ügyészség szerint az is, hogy a mostohaapa a bűncselekményeit huzamosabb időn keresztül és folytatólagosan követte el. Azzal is vádolják a férfit, hogy a szexuális erőszakkal súlyosan zavarta a kislány pszichoszexuális fejlődését.

Ez is érdekelhet

Küzdenek a szigorúbb büntetésért

A családon belüli, súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt az ügyészség a kiszabott fegyházbüntetést eltúlzottan enyhének tartja, ezért indítványozták a bíróság felé az elsőfokú ítélet megváltoztatását. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke