A menekülteket szállító vonaton indult be a szülése az egyik Ukrajna felől érkező nőnek. A Nyugati pályaudvaron a család segítséget kért a rendőröktől, akik mentőt hívtak. Az asszony egy egészséges kisfiúnak adott életet.

A vonaton indultak be a fájások

Az Ukrajnából menekülők között szerdán vonattal érkezett a Nyugati pályaudvarra egy többgenerációs család is, egy terhes kismamával, akinél már beindultak a szülési fájások. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mentőt hívtak hozzá

A hozzátartozók a Budapesti Rendőr-főkapitányság által a helyszínen biztosított egyik tolmácson keresztül kértek segítséget a rendőröktől, akik mentőt hívtak a fiatal nőhöz.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megszületett a kisfiú

Őt és férjét kórházba vitték, ahol a nő 2022. március 3-án hajnalban egészséges kisfiúnak adott életet. A család többi tagját átmeneti szálláson helyezték el.

Az első menekült baba

Szerdán írtunk arról, hogy egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este terhességének 40. hetében. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta.

Husztról érkezett a kismama

A kismama családjával együtt a kárpátaljai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt. „Az édesanya február 25-én jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A számított időpont környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Akkor még jóslófájásai voltak, megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk”– magyarázta dr. Ács Nándor.

A Semmelweis Egyetemen született kisbaba

Forrás: Semmelweis Egyetem

Nem voltak nyelvi problémák

A kisfiú születésének körülményeiről dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy a szülőszobán és a csecsemőosztályon is dolgozott a szülés napján kárpátaljai származású és ukránul is beszélő kolléganő, így végig tudtak az édesanyával a saját anyanyelvén kommunikálni. Az igazgató hozzátette: a kismama és a baba is jól vannak, és hamarosan elhagyhatják a klinikát.

Kéthetes csecsemő a legfiatalabb menekült

Egy kéthetes kisbaba Budapest legfiatalabb vendége azok közül, akik Ukrajnából menekültek a napokban a Magyarországra. A baba és a mama a Balatonnál, a Fővárosi Önkormányzat egyik  szálláshelyén várja, hogy véget érjen hazájában a putyini agresszió – írta Karácsony Gergely kedden Facebook oldalán.

Segít az egyetem a menekülteknek

A Semmelweis Egyetem négy területen is segítséget nyújt az Ukrajnából menekülőknek. Akut, sürgősségi esetben – az érvényben lévő egyezmény alapján – az ukrán állampolgárok jogosultak Magyarországon egészségügyi ellátásra. A mostani helyzetben erre szükség esetén többlet humánerőforrás-kapacitást is biztosít az egyetem – mondta el Dr. Merkely Béla rektor. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a segítséget kérő család a Nyugati pályaudvaron – Forrás: police.hu