Hétfőtől nem fogadják el az osztrák határon a Janssen vakcinával oltottak igazolványát. Az intézkedés több magyart érint, mivel az ingázók többsége egyadagos oltást vett fel, ezzel szabadon tudott Ausztriába utazni. Az osztrákok ugyanis a keleti vakcinákat nem fogadják el.

Nem ismerik el az egyadagos oltást

Új szabályok léptek életbe Ausztriában: a Johnson&Johnson cég egyadagos vakcináját hétfőtől már nem ismerik el teljes értékű oltásnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Változtak a járványügyi szabályok

Mintegy 75 000 oltási igazolás válhatott érvénytelenné a járványügyi szabályok novemberi változása miatt Ausztriában. Ugyanis a Johnson&Johnson egyadagos vakcináját hétfőtől már nem ismerik el teljes értékű oltásnak – írja az ORF híre alapján a penzcentrum.hu.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Még egy oltást fel kell venniük

Akit ezzel az oltóanyaggal oltottak be, annak egy második oltást is fel kell vennie ahhoz, hogy megerősítse védettségét a koronavírus ellen, és oltási igazolása is érvényes legyen – közölte az egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy ehhez a Pfizer és a Moderna cégek oltóanyagait ajánlják.

Ausztriában sokan Janssennel oltattak

Mint kiderült, a szabály novemberi életbe lépésekor mintegy 260 ezren voltak oltva az egyadagos Janssen-vakcinával, őket névre szóló levélben emlékeztették oltásuk megújítására. Körülbelül 75000-en azonban december végéig még vettek fel újabb vakcinát Ausztriában.

A határon sem fogadják el

Aki pedig mindeddig nem vett fel valamilyen megerősítő oltást, vagy nem esett át időközben koronavírus-fertőzésen, arra hétfő éjféltől az oltatlanokra vonatkozó, egész napos kijárási korlátozás érvényes. Hétfőtől a határokon sem fogadják el az egyetlen Janssen-oltást a beutazáshoz.

Ezekben az országokba lehet védettségivel utazni

Magyarország Külügyminisztériumának tárgyalásai alapján ezekbe az országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Egyiptom, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, India, Irán, Kazah Köztársaság, Kirgiz Köztársaság, Maldív-szigetek, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Románia, San Marino, Seychelle Köztársaság, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.  

Több mint 6 millió oltást adtak be

Magyarországon eddig 6 266 483 fő vette fel a koronavírus elleni oltást. Közülük 5 982 104 fő már a második, 3 178 228 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. Az ünnepek alatt több mint 87 ezer oltást adtak be.

248-an hunytak el

Az elmúlt három napban összesen 5865 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 262 280 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A hétvégén elhunyt 248 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma a járvány kezdete óta 39 434 főre emelkedett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: hegyeshalmi határátkelő – Forrás: MTI