Hétfőtől nem fogadják el az osztrák határon a Janssen vakcinával oltottak igazolványát. Az intézkedés több magyart érint, mivel az ingázók többsége egyadagos oltást vett fel, ezzel szabadon tudott Ausztriába utazni. Az osztrákok ugyanis a keleti vakcinákat nem fogadják el.

Nem ismerik el az egyadagos oltást

Új szabályok léptek életbe Ausztriában: a Johnson&Johnson cég egyadagos vakcináját hétfőtől már nem ismerik el teljes értékű oltásnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Változtak a járványügyi szabályok

Mintegy 75 000 oltási igazolás válhatott érvénytelenné a járványügyi szabályok novemberi változása miatt Ausztriában. Ugyanis a Johnson&Johnson egyadagos vakcináját hétfőtől már nem ismerik el teljes értékű oltásnak – írja az ORF híre alapján a penzcentrum.hu.

Még egy oltást fel kell venniük

Akit ezzel az oltóanyaggal oltottak be, annak egy második oltást is fel kell vennie ahhoz, hogy megerősítse védettségét a koronavírus ellen, és oltási igazolása is érvényes legyen – közölte az egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy ehhez a Pfizer és a Moderna cégek oltóanyagait ajánlják.

Ausztriában sokan Janssennel oltattak

Mint kiderült, a szabály novemberi életbe lépésekor mintegy 260 ezren voltak oltva az egyadagos Janssen-vakcinával, őket névre szóló levélben emlékeztették oltásuk megújítására. Körülbelül 75000-en azonban december végéig még vettek fel újabb vakcinát Ausztriában.

A határon sem fogadják el

Aki pedig mindeddig nem vett fel valamilyen megerősítő oltást, vagy nem esett át időközben koronavírus-fertőzésen, arra hétfő éjféltől az oltatlanokra vonatkozó, egész napos kijárási korlátozás érvényes. Hétfőtől a határokon sem fogadják el az egyetlen Janssen-oltást a beutazáshoz.

Ezekben az országokba lehet védettségivel utazni

Magyarország Külügyminisztériumának tárgyalásai alapján ezekbe az országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Egyiptom, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, India, Irán, Kazah Köztársaság, Kirgiz Köztársaság, Maldív-szigetek, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Románia, San Marino, Seychelle Köztársaság, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.  

Több mint 6 millió oltást adtak be

Magyarországon eddig 6 266 483 fő vette fel a koronavírus elleni oltást. Közülük 5 982 104 fő már a második, 3 178 228 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. Az ünnepek alatt több mint 87 ezer oltást adtak be.

248-an hunytak el

Az elmúlt három napban összesen 5865 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 262 280 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A hétvégén elhunyt 248 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma a járvány kezdete óta 39 434 főre emelkedett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: hegyeshalmi határátkelő – Forrás: MTI