Titokzatos ragadozók garázdálkodnak az utóbbi hetekben Csataszögön. Több helybeli is döbbenten tapasztalta, hogy kutyáját az esti, éjjeli időszakban valami megtámadta, és emiatt több házőrző is elpusztult.

Végzett a házőrző kutyákkal

Kutyákat támadott meg, pusztított el valamilyen állat az elmúlt hetekben, számolt be a hátborzongató esetekről Oravecz Zsuzsanna Éva, a település polgármester. Lakosok jelezték, hogy főleg a kis falu szélén valamilyen ragadozó végzett a kikötött kutyákkal. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Macskát is ölt

Több kutyának a tetemét széttépte az ismeretlen állat, de az is előfordult, hogy az ebet félig el is fogyasztotta. Azóta kiderült, macskát is ölt már a titokzatos támadó.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dühödt morgásra figyeltek fel

„Egy pulink és egy foxi-tacskó keverék kutyánk volt. A kertünk másfél hektár, egyik oldalt a szomszéd felől vagy egy szakasz, ahol nincs kerítés. Itt jöhetett be a támadó. Csütörtök késő este a kutyák dühödt morgására figyeltem fel, kis is mentem, de akkor már csak azt hallottam, hogy valamilyen állatok elrohantak. A sötétben nem láttam, mik lehetettek, ráadásul még ködös is volt az idő” – mondta egy helyi lakos.

Két kutyája is elpusztult

„A foxi-keverék összeverekedett velük, bár eleinte nem tűnt olyan súlyosnak a sérülése, megállt a lábán. Kihívtam az állatorvost, de reggelre elpusztult a kutyám. Másnap a puli is hasonlóan járt, hiába figyeltem, gyorsan történt a dolog, mire kiértem, megint elszaladtak a támadók. Az állatorvos a pulit se tudta megmenteni, mindkét kutyám a kezeim között halt meg” – tette hozzá könnyezve.

Az aranysakálokra gyanakodnak

„Még a tájházunk kutyája is áldozatul esett – mondta a polgármester a szoljon.hu riportjában, hozzátéve, minden bizonnyal aranysakálok garázdálkodhatnak a környéken, a lakosok ugyanis több alkalommal jelezték, hogy láttak állatokat bent a faluban is.

Csapdát is szereztek

A probléma kapcsán megkeresték a környéken működő vadásztársaságot, de a vadászok még nem bukkantak sakálra. Volt, aki megkísérelte elfogni a veszélyes állatok valamelyikét, vadászoktól kért egy olyan csapdát, amivel élve rabul lehet ejteni a ragadozót. De csak egy kis kóbor kutya ragadt benne, majd meg is szökött.

Csontig leeszik a húst

Juhász Zsolt okleveles vadgazda mérnök szerint az elmondottak alapján feltételezhető, hogy valóban aranysakálok állhatnak a támadások mögött. „A kutyák, még a kicsit nagyobbak is könnyű prédát jelentenek ennek az állatnak. Az ebek próbálják ugyan megtámadni a ragadozót vagy védekezni, de mégis csak házi kedvencekről van szó, nem bírnak el a vadállattal. Az elpusztított kutyát pedig a sakálok ugyanúgy elfogyasztják, mint más prédát. Nagyon jellegzetes a táplálkozásuknál, hogy a húst csontig leeszik az elejtett vadról, ami már eleve árulkodó jel” – nyilatkozta a szakember

A komondort megtámadta

A likenews.hu írt arról korábban, hogy ismét sakál támadott egy kutyára. Ezúttal Csongrád megyében sebesített meg egy komondort a nádi farkas. „Szegény kutyám a küzdelem hevében súlyos sérülést szerzett, a bal hátsó lábán combtőtől a csánkjáig tenyérnyi nagyságban lógott a bőre. Így jött hazáig” – mondta el az állat gazdája.

Nem adta olcsón a bőrét

Az állatorvos a harapásnyomból azonosította a támadót. Aranysakál volt, 10×15 centis darabon tépte fel a kutya lábát. A szakember szerint egy 6-10 tagból álló falka támadt rá, de nem adta olcsón a bőrét, a falkával szemben is meg tudta védeni magát.

25-30 kilós is lehet egy példány

Egy aranysakál átlagosan 15-17 kilós, de mára előfordulnak a 25-30 kilós példányok is. Némelyik annyira felbátorodott, hogy kutyát is elejtett már, úgy vitte a szájában a házőrzőt, mint a nyulat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: íme, az aranysakál. Forrás: Kékes Online.