Bene Lászlót a társával együtt négy ember megöléséért és tucatnyi fegyveres rablásért ítélték el. Miután leülte az egykor rá kiszabott 20 éves büntetését, két évente felülvizsgálják, vissza lehet-e engedni őt a társadalomba. Eddig nem engedték ki és valószínűleg soha nem is fogják.

A kezdetek

Bene László az 1990-es évek elejének egyik legkeresettebb magyarországi bűnözője. Többen skálás gyilkos, illetve vadászgyilkos néven ismerik. Már huszonéves korában rendszeresen tetten érték a rendőrök autólopások és rablások miatt, mégsem hagyta abba, önkiszolgáló üzletek pénzszállítmányainak elrablása miatt a hetvenes évek végén visszaesőként a szegedi Csillag börtönben kötött ki, akkor hét évet kapott. Ekkor ismerkedett meg későbbi bűntársával, Donászi Aladárral, akivel a közösen letöltött idő alatt már közös akciókat terveztek. Elméletben mindent kidolgoztak, kriminalisztikai szakirodalmat olvastak, tájékozódtak a rendőrség nyomozati módszereiről és a fogvatartottakat is kikérdezték. Minden részletet megvitattak, ami a tökéletes bűntett elkövetéséhez szükséges lehetett, legyen szó tanúk eltüntetéséről, kocsik váltogatásáról vagy álruhák használatáról.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rablásokkal kezdődött

Donászi Aladár 1989-ben a szabadulása után a megbeszéltek szerint megkereste Benét és Magyarország legkegyetlenebb bűnözőpárosa összeállt. Ekkor kezdték el a hosszú ideig megélhetést nyújtó akciósorozatukat dohánylerakatok ellen. Főként a Dunántúlon követtek el raktárbetöréseket és nagy értékű lopásokat. 1989 és ’90 folyamán összesen 16,5 millió forint értékben loptak cigarettát, amelyet budapesti orgazdák trafikhálózatán keresztül értékesítettek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az első rablógyilkosság, egy rendőr volt az áldozat

1991. június 12-én Donászi Aladár egyedül rabolt, Bene László nem csatlakozott hozzá. Aladár a fürdővállalat kapujában várta meg a pénzszállító autó érkezését. Az autó behaladásakor előbb a pénzt kísérő rendőr főtörzsőrmestert, majd a kaput kezelő portást is súlyosan megsebesítette. A rendőr a kórházba szállítás után meghalt, a portás túlélte a támadást. Donászi zsákmánya 870 ezer forint volt.

Egy egyetemistát is megöltek

1992. május 11-én a két férfi megtámadta a Budai Skála áruház bevételét szállító taxit. Bene László a Vak Bottyán utcában egy autóval elállta a pénzt szállító taxi útját, Donászi Aladár pedig a taxihoz lépett és szó nélkül főbe lőtte a pénzt továbbító egyetemistát. Mindeközben Bene László a taxi menekülő sofőrjét lőtte le, majd felnyalábolták a pénzeszsákokat és autón elmenekültek. A pénzszállító diák belehalt a sérülésekbe, a taxi sofőrje súlyos sebesülésekkel, de túlélte a támadást. A rablógyilkosok ezúttal nagyobb zsákmány nélkül távoztak, figyelmetlenségből nem a pénzt, hanem a további pénzeszsákokat tartalmazó zsákot vitték magukkal. Ezután kapták a skálás gyilkos nevet.

A vadászgyilkosság

1992. november 8-án Sárszentmihály külterületén gyakorolták a lövészetet. A gyakorlat közben azonban vadászok tűntek fel, akik azt hitték, hogy végre rábukkantak a környék vadállományát tizedelő orvvadászokra. Ezután tűzpárbajba keveredtek a vadászokkal, mindkettőt agyonlőtték. A vadászgyilkosság néven a köztudatba került eset után a nyomozók a golyók vizsgálata után már tudták, hogy a győri rendőrgyilkosok és a skálás gyilkosok azonosak a sárszentmihályi támadókkal. 

Az utolsó rablás

1993. november 13-án Donászi Aladár kirabolta a Soroksári úti 1-es számú postát, Bene László kinn várakozott, majd ő vezette a kocsit, amivel elhagyták a helyszínt. A támadás ezúttal nem követelt emberéletet, a rablók 15 millió forintot szereztek. A támadás után a páros tudomására jutott, hogy egy ismerősük barátnője tud az általuk elkövetett gyilkosságokról és rablásokról. Mind a ketten kockázatosnak ítélték a nőt, ezért előkészületeket tettek meggyilkolására. Erre azonban már nem kerülhetett sor, mert 1994. május 4-én a rendőrség rajtuk ütött.

Az ítélet

Elfogásukat követően 1995. januárjában a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte őket, azzal, hogy legkorábban 20 év múlva szabadulhatnak. Az akkori Btk. nem ismerte a tényleges életfogytiglant, így Bene László büntetése 2014 májusában tulajdonképpen lejárt, azonban nem engedélyezték neki a szabadlábra kerülést, mert fogva tartása második 10 évében több olyan nyilatkozatot tett, melyben nem bánta meg a tetteit és a büntetés-végrehajtási bíró úgy ítélte meg, hogy a büntetés még nem érte el a célját. Azóta többször is elutasították azt, hogy elhagyhatja a börtönt.

Donászi Aladár 21 éve halt meg

Donászi Aladár részt vett egy életéről szóló riportkönyv elkészítésében, levelezett és ritkán interjúkat adott. Az évekig tartó magánzárka és a szabadulás időbeli távolsága (2014-ben szabadulhatott volna legkorábban) 2001-re érlelték meg benne az öngyilkosság gondolatát. Donászi Aladár 2001. augusztus 10-én az esti órákban a börtönben nyaki ütőereit egy borotvával átvágva öngyilkosságot követett el.

Bene László nem bánja, ha őt is a börtönben éri a halál

A most 71 éves, jó egészségnek örvendő férfi a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti büntetését. Itt készített interjút vele a Tények, amiben elmondta, hogy nem bánja, ha a börtönben éri a halál. Úgy véli, hogy ő egy csillag. Az ikonja és a fogja is.

Tudatos döntés volt a bűnözés

Az interjúban Bene László elmondta, hogy az első börtönben töltött évei után döntötte el, hogy nem a jót, hanem a rossz utat választja. Úgy fogalmazott: „Átváltottam és úgy döntöttem, bűnöző leszek.”

Nem változtatna semmin

Bene László korábban többször is azt nyilatkozta, hogy bár bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól, nincs lelkiismeret furdalása. A legfrissebb interjújában azt mondta, hogy nem tudatos ölés volt és nem büszke arra, hogy embert ölt, hozzátette, hogy ha újrakezdhetné az életét, akkor nem változtatna semmint. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bene László – Forrás: YouTube