Egy három éves és egy csecsemőkórú gyermeke volt annak a férfinek, akinek traktora Újfehértónál ütközött két vonattal. A férfi a helyszínen meghalt. A baleset miatt az egyik vonat több vagonja is kisiklott, az utasok közül többen megsérültek.

Permetezni indult András

Szülei földjére sietett permetezni az a 31 éves férfi, aki kedd délután Újfehértónál  traktorjával a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott, ahol két vonattal is összeütközött. A kétgyerekes Gy. András nem élte túl a balesetet, a helyszínen meghalt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az egész település gyászol

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón mindenki jól ismerte a fiatal édesapát, a település lakói egy emberként gyászolják, miközben válaszokat próbálnak találni a történtekre. Senki nem érti, hogy András miért hajtott a sínekre, hiszen kisgyermek korától járt ki a szüleivel a földjükre, ami a vasút túloldalán található, azt is tudhatta, hogy sűrű itt a vasúti forgalom.

Kicsi kora óta szerette a traktorokat

„Bandi kicsi korától rajongásig szerette a traktorokat, alig várta, hogy ő is vezethessen. Amióta letette a vizsgát, le se szállt róla. Képtelen vagyok felfogni, hogy mi történhetett, hiszen milliószor megtette már ezt az utat. Csak arra tudok gondolni, hogy a nagy eső miatt valamiért nem látta, hogy a fénysorompó pirosan világít – mondta a Blikknek településen élő Mária.

Szülei földjén dolgozott

 „Egyszerűen nem hiszem el, ami történt. Ő volt a legrendesebb és legszorgalmasabb srác, akit ismertem. Két helyen is dolgozott, hogy a családjának mindent megteremtsen. Miután végzett a főállásával, éppen csak átöltözött, aztán már rohant is a szüleihez, hogy a mezőgazdasági munkákban segítsen” – mesélte az áldozat barátja.

Két kisgyerek maradt árván

A férfi azt mondta, „A tragédia előtt ott ment el a házunk mellett a traktorral, intettünk egymásnak, még gondoltam is, hogy a nagy eső előtt minek megy permetezni. Aztán már csak a borzalmas hír fogadott, hogy nincs többé. Rettentően sajnálom őt és a családját is. A felesége is idevalósi, nagy szerelemben éltek. A nagyobb gyerekük hároméves, a pici pedig nemrégiben született”.

Ez történt kedden

Korábban írtuk, hogy súlyos vasúti szerencsétlenég történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértónál, kedden délután. Két vonat ütközött egy traktorral, egy ember meghalt, többen megsérültek. A MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta a helyszínen, hogy ilyen balesetet még a szakértők is régen láttak.

Vonatbaleset Újfehértó
Vonatbaleset Újfehértó

Szabálytalanul akart áthajtani a traktoros

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta, az eddigi vizsgálatok szerint a fénysorompóval biztosított átjáróba szabálytalanul, a tilos jelzés ellenére hajtott be a traktor, és összeütközött a Debrecenből Záhonyba tartó személyvonattal. Az ütközés ereje a másik vágányra lökte a traktort, amelyet az ellenkező irányba, a Záhonyból Püspökladányba tartó személyvonat is eltalált. 

Régóta nem láttak ilyen balesetet

Utóbbi szerelvény mozdonya és három személykocsija kisiklott, az egyik az oldalára fordult, a kisiklott szerelvény egy felsővezeték-tartó oszlopot is elsodort – mondta a vasúttársaság vezetője, megjegyezve, ilyen jellegű vasúti balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek. Homolya Róbert a korábbi információkat megerősítve elmondta, a délután fél négy után történt balesetben öt utas és a mozdonyvezető megsérült.

Vonatbeleset
Vonatbeleset – MTI

Két vonattal ütközött

A helyszíni információk szerint a traktor előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is ütközött. A baleset következtében az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben lefutott a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt. A másik vasúti szerelvénynek csupán a mozdonya károsodott. A két szerelvényen összesen mintegy húsz utas volt. A tűzoltók végezték a műszaki mentést, a vonatok utasaiért mentesítő autóbuszjárat érkezett.

Meghalt egy vasutas 1999-ben

A MÁV Facebook oldalán a baleset után egy vasutas ezt írta: “Ebben az átjáróban halt meg ha jól emlékszem ’99-ben egy szolnoki kolléga, miután kamionnal ütközött”. Egy másik bejegyzésben szintén a MÁV oldalán ugyanerre a balesetre utalt egy férfi: “Ebben az átjáróban siklott ki kb 15 eve egy gyorsvonat amin rajta ültem. Akkor bárányokat szállító pótkocsis kamion jött elé. A mozdonyvezető meghalt”.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság