A köhögéssel a szervezetünk segíti a légutak tisztítását, illetve az irritáló anyagoktól való megszabadulást. A száraz köhögés ismérve, hogy nem jár váladéktermelődéssel. A cikkben a kiváltó tényezőkről, betegségekről, és a kezelési lehetőségekről írunk!

Mikor kell szakembert felkeresni? 

A köhögést leggyakrabban légúti fertőzés váltja ki, melyek egy része spontán gyógyul, máskor viszont antibiotikumos kezelés is szükséges lehet a kórokozó függvényében. Visszatérő, vagy egyre rosszabbodó panaszokkal, különösen, ha mellkasi fájdalommal jár, mielőbbi kivizsgálás javasolt! A CMC Déli Klinika tüdőgyógyászati szakrendelése keretében felderíthetők a rendellenességek, és mihamarabb megkezdhető a terápia. 

A súlyosabb tünetek észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Ilyen például a nehézlégzés tapasztalása, a megmagyarázhatatlan mellkasi panaszok, fájdalom, a nem múló, romló tünetek. Bármely szokatlan, addig nem észlelt panasz is intő jel, amely kivizsgálást igényel. 

A köhögést kiváltó leggyakoribb tényezők 

A kiváltó okok között említendők a légúti fertőzések, ilyen esetben általában orrfolyás, torokfájás, láz, és izomfájdalom is tapasztalható. Vírusos és bakteriális megbetegedés egyaránt állhat a háttérben. A vírusos betegségek java magától gyógyul, míg a bakteriális megbetegedéseknél antibiotikum szükséges. 

Köhögést kiválthatnak irritáló anyagok, például füst, köd. Ennek elejét vehetjük, ha maszkot viselünk a kritikus területeken.

Az asztma a krónikus megbetegedések közé tartozik, melyet a légutak gyulladása vált ki. Ez a betegség a köhögés mellett mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel, zihálással, és egyéb éjszakai panaszokkal járhat. Mindenképpen gyógyszeres kezelés szükséges, emellett a por, füst kerülése, valamint a dohányzás mellőzése!

A Gasztroözofageális reflux, vagyis a GERD szintén okozhat köhögést. Ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe jutva köhögést vált ki a torok folyamatos irritációja által. Szükségessé válhat gyógyszeres terápia, étrendbeli változtatások, súlyos esetben akár műtét is. Kerülendők a zsíros, fűszeres ételek, és a dohányzás. Többször, kisebb mennyiségű étel fogyasztása javasolt. 

Betegségek, melyeknél gyakori tünet a köhögés

A szívbetegségek közül a szívelégtelenség tüneteiként tapasztalható köhögés, nehézlégzés, illetve mellkasi fájdalom is. Figyelmeztető jel a fáradékonyság, és a végtagok duzzadása is. Sajnos sokan nem is tudnak a meglévő szívbetegségükről, egészen addig, amíg nem történik egy kardiológiai esemény. 

Száraz köhögéssel, és mellkasi fájdalommal járhat az összeesett tüdő állapota. A Pneumothorax esetében általában légvételkor érződik a mellkasi fájdalom, és javarészt az egyik oldalon. 

A tüdődaganatok egyértelműen járhatnak köhögéses, és mellkasi panaszokkal, melléjük társulhat véres köpet, fulladás, zihálás, étvágytalanság is. Előfordulhat visszatérő tüdőgyulladás is. 

A felsorolt állapotok mindegyike szakorvosi segítséget és kezelést igényel! 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.