A Kalocsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai aprólékos munkával kutatták fel a sértetteket. Most vádemelést javasolnak a több tucatnyi bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 30 éves nő ellen.

Egy ezüst nyakláncot hirdetett

Egy kalocsai lakos még 2021 nyarán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az egyik internetes oldalon egy ezüst nyakláncot hirdetett eladásra. A jóhiszemű vásárló a vételárat elutalta, azonban az áhított ékszer soha nem került a birtokába, mert az eladó szőrén-szálán eltűnt, elérhetetlenné vált. Tetézte a bajt, hogy a vevő a pénzt tévedésből kétszer küldte el a megadott számlaszámra. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrök kutatni kezdtek

A rendőrök az általános tapasztalatok alapján gyanították, hogy a szélhámos nem érte be egy áldozattal, így alapos kutatásba, elemzésbe kezdtek az eset teljes körű felderítése érdekében.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Álprofilt használt a csaló

Kiderült, hogy a csaló néhány hónap alatt összesen ötven férfit és nőt vert át. Egy álprofilt létrehozva jellemzően nem létező ékszereket árult a reménybeli vevőknek, ám amint a vételárat átutalták az általa megadott számlaszámra, köddé vált, és a károsultak hiába próbálták vele felvenni a kapcsolatot.

Megtalálták az ékszerek „tulajdonosát”

A nyomozók 50 sértettet kutattak fel és hallgattak ki a csalással összefüggésben, majd a bizonyítékok birtokában gyanúsítottként hallgatták ki a feltételezett elkövetőt is, egy 30 éves vecsési nőt, aki nem tagadta, hogy átverte az embereket.

A saját mamáját is átverte

Az asszony a saját nagymamáját is megkárosította, ugyanis a nagyszülő bankszámlájára küldték neki a kicsalt összegeket. Azért, hogy akadály nélkül hozzáférjen a pénzhez, a mamájának azt hazudta, hogy a számlát zárolták, ezért még a nyugdíját sem tudják folyósítani. Így néhány hónapig nem csupán az ebül szerzett pénzt, hanem a nagymama nyugdíját is felvette és elköltötte. A fiatalasszony ezért az 50 rendbeli csalás mellett egy sikkasztást is elkövetett.

Az ügyészség dönt

A szabadlábon védekező gyanúsított ügyében a Kalocsai Rendőrkapitányság nyomozói a napokban befejezték a vizsgálódást, és az iratokat vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.

Marketplacen hirdettek

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya üzletszerűen elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 23 éves helyi nő és egy 26 éves téglási férfi ellen. A megalapozott gyanú szerint a páros különböző internetes felületeken kínált eladásra olyan termékeket, amelyekkel sohasem rendelkezett.

Zárolták a számláikat

Minden esetben előre kérték a termék árát, majd elérhetetlenné váltak, a megrendelt holmik pedig egy alkalommal sem érkeztek meg a vevőkhöz. A párost 2022. december 1-jén fogták el és hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók, mindketten beismerő vallomást tettek. A hatóság a vagyonvisszaszerzés céljából zárolta az általuk használt bankszámlákat.

Országos akció lett

A lavina ezt követően indult el. A rendőrök beleásták magukat a történtekbe, és kiderítették, hogy az akkor ismert kilenc sértetten túl több, hasonlóan pórul járt vevő is van. A hajdúhadházi nyomozók az országszerte indult ügyeket egyesítették, és egy eljárásban vizsgálták tovább.

Máshova költöztek

Az ügyben újabb fordulatot hozott, amikor kiderült, hogy az eljárás ideje alatt a gyanúsítottak a csalásokat folytatták, továbbra is hirdettek. Megpróbáltak eltűnni a hatóság elől, lakhelyükről elköltöztek, de a rendőrök 2023. január 2-án elfogták őket.

Kihallgatták őket

Mindkettőjüket ötvenöt rendbeli csalás vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására – írja a police.hu. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció