Ahogy arról hétfő este beszámoltunk: súlyos tragédia történt Székelyudvarhelyen, ahol leomlott egy diákotthon egyik fala, maga alá temetve több tanulót. A kollégium romjai alól négy fiatalt húztak ki, egy diák belehalt sérüléseibe, egy másikat rendkívül súlyos sérüléssel, gerinctöréssel kellett kórházba szállítani – egy ideig az ő állapota is válságos volt.

A szünetben történt a tragédia

A tragédia másnapján megszólat egy nevelőnő, aki szerint sokkal több áldozat is lehetett volna, ha a tragédia nem a szünetben történik, amikor jóval kevesebben voltak az épületben. „Az egyik diák szólt szünetben, hogy reped a fal. Mire odamentem, csak egy nagy dördülést hallottam. A 47-es szoba ajtaját nem tudtam kinyitni, a többinél már csak romokat és téglákat láttam”– mesélte el a  Hargita Népének  részleteit a nevelő.

Több napja repedeztek a falak

A 63, 65, 67, 68-as emeleti szobák omlottak be, amik maguk alá temették az alattuk levőket. Az egyik diák a lapnak elmondta: néhány napja zajlanak munkálatok a bentlakásnál. Mint fogalmazott, amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ki a felelős?

A tragédiáról a helyieket Székelyudvarhely polgármestere értesítette a Facebookon. Posztja alatt többen a felelősöket keresik. Azt írják, meg kell találni azt az embert, hogy aki engedélyezte, hogy úgy végezzenek csatornázási munkálatokat egy 150 éves épület udvarán, hogy abban gyermekek laknak. Többen a polgármestert hibáztatják.

Víz alá került az épület

Az épület „víz alá került”, mivel a közelben nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer. A napokban a talajvíz terepszint alatti szabályozását végezték, s miután a Márton Áron téren nincs hová elvezetni a felgyülemlett vizet, arról állapodtak meg, hogy a vizet a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esővíz-elvezető csatornarendszerébe kötik be.

Mentik a sérülteket a romok alól

Szennyvíz az épület alatt

Az igazgató szerint további nehézséget okozott, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található. Ennek orvoslása érdekében is lépéseket tettek, úgyhogy – a Székelyhonnak adott nyilatkozata szerint – most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól.

Állítólag biztonságos volt a felújítás

Kedd délelőtt az iskola közleményt adott ki, ebben azt írták: „A Gimnázium Főépületének és Kicsi Iskolájának felújítása után a Bentlakás rehabilitációját kellett előkészíteni. Minden tervezés, technikai előkészület és engedély adva volt ahhoz, hogy lehető legbiztonságosabban történjenek a munkálatok. Szakmailag jól összeszokott munkacsapat végzett külső munkálatokat, kipróbált szakemberek irányítása alatt. A tragédia bekövetkezett. Nem tudjuk, mi okozta”.

Menekültek a diákok

A bentlakás középső harmada összeomlott a délutáni kimenő ideje alatt. A benn lévő diákok legtöbbjének sikerült kimenekülnie, négy diákot azonban maga alá temetett a törmelék. A gyors mentési munkának köszönhetően kettőt rövid idő alatt sikerült kimenteni, kettőért azonban életveszélyes körülmények között kellett hatalmas törmelékhalmot megmozdítani. Tűzoltók, hegyimentők, egészségügyisek, sürgősségiek, önkéntesek, orvosok és ápolók dolgoztak azon, hogy életeket lehessen megmenteni.

A magyar állam is részt vett a felújításban

A napokban írt a helyi sajtó arról, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását. Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani.

Pénzt ígért az államtitkár

A Székelyhon az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta alapján azt írta, Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Gálfi Árpád polgármester