Néhány hasznos tippet betartva könnyen megvédhetjük az otthonainkat és minimalizálhatjuk a kockázatát az akár milliós nagyságrendű lopásoknak. A rendőrség szóvivője elmondta mire figyeljünk, ha nyaralni megyünk.

Rettenetes pihenés?

A forró hónapokban sokan adjuk a fejünket belföldi- vagy külföldi utazásra, főleg amióta a javuló járványhelyzet is lehetővé teszi ezt vagy újítjuk fel otthonunkat, telkünket. Ilyenkor az otthonunk napokra, akár hetekre is őrizetlen maradhat, ami csábítóvá teheti a tolvajok számára az ingatlant. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rácsok kellenek?

Megoszlanak a vélemények, hogy mégis milyen fokú védelemre van szükségünk az otthonaink védelmének esetében. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Mári Ilona elég egyértelmű véleményt fogalmazott meg a témával kapcsolatban. “Az ablakot célszerű ráccsal ellátni, az ajtót pedig ajánlott biztonsági zárral bezárni. Ha a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb eszközöket, kisgépeket tárolni. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig hazavinni” – javasolta a szóvivő.

Ne spóroljunk!

Sok helyre nagyon egyszerű bejutni, lévén olcsó, rossz minőségű zárakkal vagy lakotokkal védik az ingatlant. A szakértő véleménye szerint ezen nem szabad spórolni, az értékeink védelmében sokat segíthet egy jó, masszív ajtó és egy minőségi zár.

Kakukktojás a garázs?

Sokan nem gondolnak erre, pedig a legkézenfekvőbb a garázson keresztül bejutni az ingatlanokba, főleg ha összeköttetésben van a házzal. Megfelelő védelemmel azonban könnyen túljárhatunk a betörők eszén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Privát kulcs

Az amerikai filmekben lehet bejön a lábtörlő alatt tárolt vagy a bukszus mögé eldugott kulcs, de a szakember ezt sem ajánlja, ugyanis az erre szakosodott bűnbandák könnyen kifigyelheti a gyanútlan tulajdonost.

Helyszínelés nyomai betörés után

Mindig zárjunk

„A lakásajtót és a kertkaput akkor is zárjuk kulcsra, ha otthon tartózkodunk, így megakadályozzuk, hogy illetéktelen besurranjon, amíg mi másik helyiségben vagyunk. Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni, az üvegekre pedig célszerű betörésgátló fóliát ragasztani. Mivel a nyitva, bukóra hagyott ablak könnyű prédát kínál a betörőnek, mindig zárjuk be az ablakokat” – hangsúlyozta Mári Ilona.

Mindent visz a riasztó

„A biztonság növelése érdekében használjunk elektronikus riasztót. Ezek a komplex biztonsági rendszerek összetett technológiát használnak, mint például mozgás-, infra- és nyomásérzékelőket, kamerákat, így teljes körű védelmet biztosítanak az épületek számára. Ezek már okostelefonokkal is összehangolhatók, vagy akár távfelügyelet is kérhető hozzájuk, így riasztás esetén a biztonsági szolgálat munkatársai azonnal a helyszínre indulnak. A kameráknak köszönhetően pedig rögzíthetők az események, így az elkövetők is” – szögezte le a szakértő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció