Végrehajtók és rendőrök jelentek meg a soroksári Qualitas Gimnáziumnál, kiürítették az épületet, a diákokat és a dolgozókat pedig hazaküldték.

Ezt mondta a végrehajtó

Egy bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az alapítványi fenntartású iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált. Elmondása szerint az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új tulajdonos

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenki menjen haza

Nem tudom, kit értesítettek, és kit nem, én most értesítek róla mindenkit, hogy ezt az ingatlant a mai napon mindenkinek el kell hagyni – mondta a végrehajtó, majd felszólított mindenkit, hogy a személyes ingóságokat úgy szedjék össze, hogy az épületbe „tanulás vagy oktatás céljából visszajönni” nem fognak tudni többet. A gimnáziumban egyelőre online oktatásra állnak át – írja a hvg.hu.

Rendőrökkel a diákokkal szemben

„Iskolánk diákjai és tanárai megdöbbenéssel szembesültek a végrehajtó megjelenésén, különösen annak fényében, hogy rendőrségi közreműködéssel kívánják a diákokat a tanórákról utcára rakni. A végrehajtói eljárással szemben végrehajtási kifogást nyújtottunk be, valamint a Kormányzat segítségét is kértük” – írta az iskola a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Veszélyben az iskola

Az intézmény létét egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely 2 gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult. A végrehajtó a Gimnázium épületét árverezte el, annak ellenére, hogy a megindult végrehajtási eljárás adósa a Gimnázium épületének korábbi tulajdonosa volt. Az iskola közleménye szerint a végrehajtó figyelmen kívül hagyta, hogy a Gimnázium épülete 10 éve a fenntartójának kizárólagos tulajdonában lévő ingatlan, sőt az ingatlanon a Gimnázium javára fennálló haszonélvezeti jogot is töröltetni kívánja.

Egyetlen középiskola

A Qualitas Gimnázium Budapest 23. kerületének egyetlen középiskolája, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Partneriskola Programjában részt vevő partneriskola is. A Belügyminisztérium és jogelődjei kiemelten támogatták és támogatják több, mint 12 éve az iskolát.

Nincs akadály a bíróság szerint

„A végrehajtási eljárásban igyekeztünk minden jogorvoslatot igénybe venni, mind az árverés kitűzése, mind annak lefolytatása ellen, valamint az ingatlan közel 40%-os alulértékelése miatt is végrehajtási kifogásokkal éltünk, amelyeket több budapesti bíróság is elutasított. A Budapesti 20., 21. és 23. Kerületi Bíróság a közoktatási feladatunk ellátásának ellehetetlenülése kapcsán cinikusan megjegyezte, hogy a diákjainkat a Magyar Állam szervei majd más intézményekhez elhelyezhetik, ezért nincs akadálya a kilakoltatásunknak” – írták a közleményben.

Nem kaptak segítséget

Hozzátették: Többször is kértük dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr és Magyarországa Kormánya segítségét, azonban segítségkéréseinket dr. Maruzsa Zoltán államtitkát úrhoz irányították, aki az árverésen győztes projektcéggel egyeztetve azt találta ki, hogy a kilakoltatásunk után béreljük vissza az ingatlant, ehhez szükséges havi több millió forint megfizetéséhez azonban az államtitkár úr tájékoztatása szerint forrást nem biztosítanak.

Támogatást várnak

Őszintén reméljük, hogy az idén 30 éves Gimnáziumunk megélheti a holnapi napot. Tisztelettel kérjük az összes jóérzésű ember támogatását az Intézményünk megmentése érdekében -zárta a közleményt a gimnázium. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Qualitas Gimnázium – forrás: iskola oldala