Harminckét rendbeli katalizátorlopással gyanúsít a rendőrség egy Vas megyei férfit. A 34 éves tolvaj nem volt kispályás: 2022 márciusától kezdve rendszeresen megjelent Szombathely nagyobb lakótelepein, valamint a város peremterületein és a közeli településeken.

Több, mint 30 alkalommal lopott

A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Főkapitányság Felderítő Osztályával együttműködve fogták el azt a 34 éves Vas megyei férfit, aki több, mint 30 alkalommal lopott, vagy kísérelt meg ellopni katalizátorokat Szombathelyen és környékén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Márciusban indult a szezon

Az eljárás során beszerzett információk alapján a férfi 2022 márciusától kezdődően, jellemzően Szombathely nagyobb lakótelepein található parkolókból, a város peremterületeiből, valamint a közeli településekről több mint 30 esetben tulajdonított el katalizátorokat oly módon, hogy azokat a járművek kipufogórendszeréből kivágta. Az elkövető elsősorban a régi típusú autókat vette célba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lefoglalt katalizátorok

A nyomozás során elvégzett kutatások eredményeként a gyanúsított férfi tartózkodási helyén több, a bűncselekmény elkövetéséből származó tárgyat foglaltak le, és természetesen katalizátorokat is találtak a zsaruk – írta a police.hu.

Tárgyakat foglalt le a rendőrség

Fotó: police.hu

Hozzáértő tolvajt fogtak

Fotó: police.hu

Letartóztatás vár rá

A férfit a szombathelyi nyomozók 24 rendbeli lopás bűntett, 6 rendbeli lopás vétség, valamint 2 rendbeli lopás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Mire jó a katalizátor?

Az autóknál a katalizátor látja el a feladatot, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az autóból kikerülő kipufogógáz károsanyag-tartalmát. Az új európai normák megkövetelik az egyre kisebb károsanyag-kibocsátást, ami elképzelhetetlen lenne a katalizátorok nélkül.

Sötétedés után tevékenykedett

A Kékvillogó.hu írt arról a férfiról, aki jellemzően sötétedés után járt át a szomszédos településről Szigetszentmiklósra, és az útjába kerülő lehetőségeket bűnös módon kihasználva próbálta megélhetését biztosítani. Egy alkalommal egy söröző parkolójában leállított kismotort akart ellopni, de képtelen volt beindítani és használni, hát otthagyta, miután tönkre tette a kormányzárt és a műanyag burkolatot. Két hónappal később egy gépkocsi lopáson érték tetten a rendőrök, 2022. január 11-én hajnalban egy zárt udvarról vitt el egy több milliós kisteherautót. A járőrök néhány kilométerrel arrébb állták útját.

Nem állt le

Április elején betörte egy szigetszentmiklósi ház ablakát, pénzt és mobiltelefont lopott, május közepén egy fa kirakodó pult égett le az általa eldobott cigarettacsikk miatt. A 300 ezer forintos árusító hely megsemmisült. Egy társasházhoz négyszer is visszatért 2022 augusztusában, az udvarról mozgásérzékelő reflektorokat lopott. A hatodik és egyben utolsóként listázott helyszíne egy üzletközpont volt, ahol 2022. szeptember 23-án este egy szépségszalon, illetve egy ajándék bolt ajtaját, illetve redőnyét feszítette fel, és vitte, amit talált. B. Kálmánt őrizetbe vették, 13 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsították meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: katalizátor-tolvajt fogtak Vas megyében. Fotó: police.hu