Több magyar mentőcsapat is kiutazott Törökországba, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is több életet is megmentett és most kiderült: Ali is életben van.

Két hete találták meg Alit

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy a pesti csoport az elsők között sikeresen kiemelt a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját, majd egy 15 éves kisfiú, Ali életéért küzdöttek, aki szintén a romok alá szorult Törökországban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tudták kihozni

Mi is megírtuk, hogy a Pest megyei csapat a közösségi oldalán azt írta: „Néhány napja szomorúan számoltunk be arról a hírről, hogy minden erőfeszítésünk ellenére Alit nem tudtuk megmenteni. Élet és halál között lebegve kellett magára hagyni. A realitás talaján maradva magunkban lezártuk az ő történetét és talán csak a lelkünk mélyén bíztunk benne, hogy az ő története máshogy is végződhet.”

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A mentőcsapat próbálta tartani a lelket a fiúban

Négy irányból is megpróbálták kimenteni Alit a mentőcsapat tagjai. 36 órán át küzdöttek az életéért, végig kapcsolatban voltak vele. Felváltva nyugtatták és viccelődtek vele, biztatták, hogy tartson ki.

Ali nem adta fel

„Ali erősebb volt, mint ahogy bárki hitte és volt ereje kivárni a nemzetközi szakmai szabályrendszer által ASR4-nek nevezett második mentési fázist és inkább már ASR 5-nek nevezett részt, amikor már munkagépek bontják el az épületeket és úgy igyekeznek életeket menteni” – írták.

Az egyik lábát már nem tudja használni többé

Ő az életet választotta és a török hadsereg, valamint a török mentőcsapat közreműködésével kimentették. Ali egyik lába sajnos soha többé nem fog működni, de 3 lány testvérével és anyukájával kezd majd neki az új életének.

Magyar mentőcsapatok Törökországban

Február 6-án hatalmas erősségű, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A területen többezer épület a földdel vált egyenlővé, a romok maguk alá temettek többszázezer embert. Mint sok más ország, hazánk sem tétlenkedett: a mentőcsapatok azonnal megindultak a katasztrófa helyszínére. Összesen 167 ember, 29 keresőkutya utazott ki.

35 embert mentettek ki

A magyar csapatok a keresőkutyák segítségével összesen 35 embert tudtak kimenteni a romok közül, a baptistáknak pedig nyolc áldozat köszönheti az életét a rengés által sújtott térségben. 

Kimentettek egy kislányt

Amint azt a BudaPestkörnyeke.hu is megírta a helyszínről Novák András, az ATV tudósítója jelentkezett be, a közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül, hogy a mentőcsapat egy kislányt mentett ki a romok alól, aki már 50 órája várt a segítségre. A Novák András által közzétett döbbenetes felvételen jól látható, hogy mindenki arra törekszik, hogy a pokrócba csavart kislányt biztonságba helyezzék. 

Csak könnyebben sérült meg

A megmentett kislány egészen elképesztő módon csak könnyebben sérült meg, csupán minimális orvosi beavatkozásra volt szükség. “Ahogy, Pavelcze Laci mondta, 10 órán keresztül dolgoztak azért, hogy kitudják emelni! HATALMAS KÖSZÖNET a csapat tagjainak!” – írta a videó mellett megosztott posztjában Novák András, aki meg is köszönte a mentőcsapatok emberfeletti teljesítményét.

Egy nagymamát is kimentettek

Egy nagymamát is kiemeltek a romok alól, az idős asszony közel három napot töltött egyedül a hidegben és a teljes sötétségben. Szerencsére teljesen jól van. Az asszonyt szintén a Baptista Szeretetszolgálat csapata emelte ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ali, a 15 éves kisfiú/Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat