Fűtés nélküli bódéban adott otthont egy csaló azoknak az áldozatainak, akiknek a házát vagy azok ellenértékének egy részét megszerezte magának és a csalótársainak. A tettesek azóta az ügyészség elé kerültek, a többségében idős, beteg áldozatok pedig sötét ügyekről meséltek a vallomásaikban.

Munkával fizettek

A budapesti csalók egyik áldozata, P. Ferenc, aki egy melléképületben lakott a sorstársaival azt mondta a tárgyaláson a vallomásában, hogy az egyszerű lakásban való lakhatásért és az ételért cserébe természetben, a munkájával fizetett. “Elvégzek bármilyen házkörüli munkát, amivel megbíznak, ha kell, bevásárolok, ha kell, kocsit mosok, ha kell, leszedem a függönyöket, ha kell, autót vezetek, ha kell, porszívózom” – sorolta a férfi. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Idős, beteg emberekre utaztak

A csalók ellen jelentős kárt okozó csalás miatt indult büntetőeljárás az ügyészségen, mivel az elkövetők idős, szellemileg leépült, mentális zavarral rendelkező beteg emberek lakásait szerezték meg, amelyekkel több tízmillió forintos kárt okoztak. Az eljárás ideje alatt azóta a tettesek közül egy, míg az áldozatok közül két ember is meghalt – írja a Blikk.

Lakásaikra csaptak le

Mivel a csalók főleg beteg embereket vertek át, ezért az áldozataik nem is voltak tisztában azzal, hogy éppen átverik őket. Sőt a csalók odáig is hajlandóak voltak elmenni, hogy megszerezzék egy 86 éves férfi lakását, hogy rávették a férfit, házasodjon össze egy nővel. Ezután a csalók beköltöztek a férfi lakásába, őt pedig egy kis helyiségbe kényszerítették. Elvették a pénzét, az értékeit, fogva tartották, és még meg is verték.

Négyen éltek egy bódéban

Amikor a Terrorelhárítási Központ kommandósai 2018. november 13-án rajta ütöttek az egyik csalón, K. Lászlón, akkor a tettes házának egyik melléképületében négy embert is találtak. Az áldozatok közül K. László János 4 éve, P. Ferenc 14 éve, D. Vendel 9 éve, V. Tamás pedig két hete lakott az összetákolt, préselt falemezekből épült bódéban életvitelszerűen.

Átverték őket

Az áldozatok azért is mentek bele a költözésbe, mert kilátástalannak vélték a helyzetüket. K. László János például arról vallott a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, hogy K. László felajánlotta neki, ha eladja a házát, akkor cserébe odaadja a vételárat, és házat épít a telkére. Mint kiderült, K. László csak tízezer forintot adott K. László Jánosnak, de legalább eltartotta.

Volt, aki szükségből került a csalókhoz

P. Ferenc arról beszélt a vallomásában, hogy a tartozásai miatt elvették tőle a lakását, és ami kevés pénze megmaradt, azt felélte, így szükségmegoldásként választotta  K. Lászlóékat. A bódéban való lakhatásért és élelemért cserébe munkával fizetett: elvégezte a kerti munkákat, besegített a takarításba, de volt, hogy fuvarozta K. Lászlót.

Így élt a férfi

„Van saját evőeszközöm és edényeim is, azokat a saját magam által használt lakrészben én tisztítom. A ruháimat nem mosógépben mosom, hanem lavórban vagy kis gyerekfürdőkádban, jó időben az udvaron, télen bent. A ruházkodásomról Lászlóék gondoskodnak… A rajtam lévő kabátot is például valamelyik fiától kaptam, de a farmeromat és a cipőmet is tőlük örököltem” – mesélte P. Ferenc, hogyan élt K. Lászlóéknál.

V. Tamás két hete volt ott

Édesanyja halála után V. Tamás is nehéz helyzetbe került, ezért néhány napra ő is beköltözött K. Lászlóékhoz. Neki azonban nem kellett összezsúfolva a többiek közt élnie a bódéban, mivel neki jutott külön zuhanyzós, vécés lakrész. Ez a helyiség egy darabig albérletként volt kiadva, és ennek a szobának határozottan jobb volt az állapota, mint a fűtés nélküli bódénak, amelyben hárman laktak.

D. Vendel 1 milliót fizetett a lakhatásért

Szintén a bódéban lakott D. Vendel is, akinek korábban az 1. kerületben volt lakása, és annak a közelében, egy kocsmában ismerkedett meg K. Lászlóval. Amikor D. Vendel eladta 4,5 millió forintért a lakását, K. Lászlótól kért segítséget, aki megengedte neki, hogy a bódéban lakhasson a többiekkel. K. László a költözésért 1 millió forintot elkért a férfitól.

Még az UPC-ért is ő fizetett

D. Vendel felhozta azt is, hogy K. Lászlóék nem tudták a saját nevükre megrendelni az UPC szolgáltatását, mert a családban senkinek sem volt bejelentett munkahelye. A megoldás végül az lett, hogy megkérték D. Vendelt, hogy az ő nevén legyen a szolgáltatás, és a 11 300 forintos díjat is ő fizette.

Bűnözésből élt K. László

Az eljárás során a nyomozó hatóság kiderítette, hogy K. László nem rendelkezik hivatalos munkahellyel és bevétellel sem. Titkos adatszerzés alapján megállapították, hogy a többszörös visszaesőnek számító férfi a bűnös tevékenységeiből tartja el magát.

Másokat is átverhetett

A nyomozás során derült ki az is, hogy K. László másokat is kiforgathatott a vagyonukból, ugyanis a csaló velük életjáradéki szerződést köthetett, hogy elvegye tőlük az ingatlanjaikat. Több esetben fenyegetéssel vette rá az áldozatait, hogy belemenjenek a csalásba. A férfinak egyébként amiatt is felelnie kell, hogy a nyilvántartásból adatot kéretett le egy rendőr révén.

Beismerte tettét

K. László végül beismerte a bűncselekmények elkövetését, és beismerő vallomást tett. Azontúl, hogy együtt működött a hatóságokkal, a férfi még egy unokázós csapatot is feldobott az ügyészségen. A bandáról azt állította, hogy a tagok Angliából hívják fel az áldozataikat, akiktől az itthoni rokonaik szedik be a pénzt, aminek ötven százalékát Western Unionon keresztül küldik ki. Emellett K. László bedobott egy ingatlanmaffiás ügyet is az ügyészeknek, amiről az áldozatai szomszédjaitól szerzett tudomást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így fogták el a csalókat

Kiemelt kép: Részlet a TEK videójából