Vízbe fulladt két fiatal Csongrád-Csanád megyében. Eddig tisztázatlan körülmények közt egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóban merült el a két helybeli fiatal fiú.

Kiszámíthatatlan víz

A helyi rendőrségi szóvivő felhívta a figyelmet a hirtelen mélyülő bányatavak kiszámíthatatlanságára. Míg a part mellett lehet sekély a víz, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hirtelen lehet hideg a víz

A víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek között jelentős hőmérséklet-különbség van a nagy mélység miatt. A hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Láthatatlan vasdarabok

Az ilyen tavak medrében előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép-alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

24-en fulladtak vízbe

Az elmúlt két hónapban 24-en vesztették életüket fürdőzés közben. 13-an a Balatonban lelték halálukat, négyen a Velencei-tóban, négyen a Dunában, hárman pedig a Tisza-tóban és a Tiszában együttvéve.

Kérjen segítéséget!

A rendőrség arra kéri a strandolókat, hogy legyenek figyelmesek a körülöttük fürdőzőkre és a vízi sportolókra. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja minél hamarabb a 112-es telefonszámot, a Balatonon pedig a 1817-es vízi segélyhívót.

Fontos betartani!

Ezen felül megosztottak néhány alapszabályt is, amelyek betartásával elkerülhetők a tragédiák:

  • Senki se menjen be egyedül a vízbe!
  • Aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe!
  • Stégről, vízibicikliről ne ugorjunk a vízbe úgy, hogy nem tudjuk, milyen mély is az, és főleg a forróságban felhevült testtel ne vetődjünk bele!
  • Akik csónakáznak, sup-oznak, vízibicikliznek, vegyenek fel mentőmellényt – egy magabiztos úszót is fenyeget a hőség miatti hirtelen rosszullét!
  • Senki se engedje szerettének, ismerősének, hogy a felelőtlenségével veszélyeztesse akár csak önmagát is!
  • A gyerekekre és az idősekre pedig különösen figyeljünk!

Tragédia a Balatonon

Amint azt a Kékvillogó.hu is megírta, múlt vasárnap egy testvérpár fulladt bele a Balatonba. Zoltán és Tamás gumimatraccal mentek a vízbe, szülei a parton játszottak harmadik gyermekükkel.

Felhevült testtel ugorhattak a vízbe

Az első hírek szerint a 13 és a 17 éves fiú nem tudott úszni. Később az édesapa azt nyilatkozta, hogy a fiúk úszástudásával nem volt gond. A szülők azt feltételezik, hogy a Zoltán és Tamás felhevült testtel ugrott be a vízbe, ez vezethetett a halálukhoz.

Fotónk illusztráció