Egy igazi csalónak semmi sem számít csak a pénz. Átver, becsap mindenkit, így jut vagyonhoz, amiből aztán mesés életet harácsol magának. Az emberek azonban ritkán tudnak megváltozni, így a csalók sem tudnak leállni. Előbb-utóbb mindegyik szélhámos kezén kattan a bilincs.

A piramisjáték

Az olasz üzletember, Charles Ponzi egy egész rendszert talált fel, amivel rengeteg pénzt tett zsebre és később többen is használták a módszerét. A piramisjáték, vagy más néven Ponzi-rendszer lényege, hogy valaki rengeteg pénzt ígér egy kisebb befektetett összegért cserébe, majd folyamatosan új embereket csábítanak a rendszerbe, akiknek a pénzéből fizetik ki az első befektetőket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

50%-os profit

Ponzi nem kisebb, mint 50 százalékos profitot ígért, ha valaki nála hagyja a pénzét 45 napra és 100 százalékosat ha, 90 napra. Az üzletember 6 hónap alatt 15 millió dollárt keresett a rendszerrel, végül csalás miatt a bíróság 9 évre ítélte el

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiszínezett hollywoodi sztori

Frank Abagnale története teljesen a hihetetlen kategóriába esik, ha nem tudnánk, hogy igaz, azt hinnénk, hogy csak egy hollywoodi forgatókönyv. Frank már 15 évesen elkezdte a „szakmát”, majd gyorsan belecsapott a csekkekkel való üzletelésbe, ami igen nagy sikert hozott számára.

Kapj el ha tudsz

Ezzel a címmel készült egy film Abagnale életéről, ahol Leonardo DiCaprio játsszotta a hírhedt csalót és vezetett végig ezen a hihetetlen sztorin. Abagnale szinte mindennek kiadta magát az élete során, volt műtős asszisztens, tanár, ügyvéd és még pilóta is, természetesen mindenféle tényleges képzettség nélkül. Éveken át üldözték, végül 1969-ben Franciaországban sikerült elkapni. Frank szakértelme viszont kapóra jött az FBI-nak, ezért cserébe, hogy segített elkapni az aktív csekkhamisítókat és csalókat kiengedték a börtönből.

Eladta az Eiffel-tornyot

Victor Lustig az Osztrák-Magyar-Monarchiában született 1890-ben és már fiatalon is az átverés volt a hobbija. Egy amerikai kitérő után érkezett meg Franciaországba, ahol az Eiffel-toronyban látta meg a hatalmas üzletet. 1925-ben Lustig kiadta magát a kormány munkatársának, és elhitette azt a mesét, hogy Párizs le akarja bontani a tornyot, majd elkezdte árulni, mint fémhulladékot. Több kereskedő is licitált nála, kiválasztotta a legkönnyebb prédát és lelépett a pénzzel.

Másodszor is eladta

Lustig azonban gyorsan visszatért Párizsba és egy hónap múlva másodszor is eljátszotta majdnem ugyanezt a trükköt. Ekkor viszont, mielőtt hozzájutott volna a pénzhez már feljelentették az áldozatai, de végül sikerült megszöknie a rendőrség elől.

A legnagyobb csaló

Korunk legismertebb és legnagyobb csalójának egyértelműen Bernie Madoffot tartják, aki az Egyesült Államok legnagyobb csalását követte el. Madoff egy évtizedekig tartó piramisjátékot üzemeltetett, amíg 2008-ban össze nem omlott az egész rendszer.

Kihasználta az ismertségét

A piramisjátéknál fontos szerepe van a kapcsolatoknak, Madoff pedig híres volt a Wall Streeten, ezért könnyen megbíztak benne az emberek. Így megalkotta a tökéletes rendszert és 64,8 milliárd dollárt lopott el a befektetőitől, ezzel ő lett az Egyesült Államok történetének leghirhedtebb csalója.

A válság buktatta le

Ha 2008-ban nem omlik össze a gazdaság és nem lesz egy globális pénzügyi válság, akkor lehet hogy még a mai napig is működne Bernie Madoff piramisjátéka. 2008-ban viszont a gazdasági válság hatására, minden befektetője szinte egyszerre szeretett volna hozzájutni a pénzéhez, ezzel viszont nem tudta tartani a lépést és összeomlott a kártyavár, amit felépített. Azóta börtönben ül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció