Ahogy azt az elsők között itt a Kékvillogó.hu hírportálon megírtuk a vonat alá feküdt egy 16 éves sümegi középiskolás fiú, mert csúfolták az iskolában a testalkata miatt. Portálunk jogi szakértője, Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvéd elmondta, hogy az ilyen zaklatás nagy kihívás elé állítja a büntetőjogot, az elszenvedőket pedig lelkileg megnyomorítja. A jogász azt is elmondta, mire számíthatnak azok a fiatalok, akik halálba hajszolták a fiút.

Megalázták és csúfolták

A 16 éves Pistit nagyon bántotta, hogy csúfolják, megalázzák és állandóan beszólnak neki a testalkata miatt. Egy 4-5 fős társaság szinte sportot űzött abból, hogy ki tud jobban belerúgni szegény fiúba. Pisti tehetetlennek érezte magát és november 6-án egy szomorú hétfőn úgy döntött véget vet a zaklatásoknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Átment a vonat a fiún

Pisti kiment az egyik sümegi vasúti átjáróba, lefeküdt a sínekre és várta a vonatot. A mozdonyvezető észrevette a gyermeket, de a szerelvénnyel már nem tudott megállni, a vonat átment a kamasz fiún, Pisti meghalt, véget vetett a zaklatásnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Iskolai zaklatás – miért nem segítettek neki?

Egy ország háborodott fel azon, hogyan bántak Pistivel. Döbbenetes, hogy akik tudtak erről az iskolában miért nem tettek semmit és miként fajulhattak idáig az események. Egy 16 éves fiúnak azért kellett meghalnia, mert csúfolták. Pistit ma temették el a sümegi temetőben. A zaklatói annyira félnek a népharagtól, hogy az utcára sem mernek kimenni, rendőri védelmet kapnak a fenyegetések miatt.

Bullying, vagyis kegyetlenkedés, zaklatás

A Kékvillogó.hu hírportál jogi szakértője, Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvéd szerint a tragikus sümegi öngyilkosság rámutat a büntetőjog egyik legnagyobb aktuális kihívására, arra, hogy egyelőre nem tudjuk helyén kezelni a bullying vagyis a kegyetlenkedés, zaklatás jelenségét.

Kiemelkedően veszélyes

“Alapvetés, hogy a büntetőjogi szankciókat akkor kell alkalmazni, amikor a társadalmunkra kiemelkedően veszélyes helyzetek adódnak, emberi hibából. A bullying vitathatatlanul ilyen, mivel megnyomorít embereket, lelkileg, utána pedig akár testileg” – mondta Bátki Pál, majd így folytatta:

Egyes országokban bűncselekmény a zaklatás

“Több országban ez önálló bűncselekmény lett. Magyarországon más a helyzet, és a bullying kezelése jogilag több szempontból is nehéz. A legnehezebb a bullying és következményei közötti ok-okozati összefüggés bizonyítása. Az, hogy ki pontosan miért lesz öngyilkos, nagyon nehéz megítélni. Ennek soha nem egy oka van. Nem tudjuk kétséget kizáró bizonyossággal kiemelni az egyik vagy a másik mozzanatot. De ha ez lehetséges volna, azt is bizonyítani kellene, hogy az elkövetőnek kiterjedt a szándéka a jelen esetben halálos következményre, tehát akarta, vagy legalább belenyugodott abba, hogy a test-lelki bántalmazása a másik halálhoz fog vezetni. Ez lehetetlen, nyilván mert nincs is így” – magyarázta a büntetőjogász.

Garázdaság miatt nyomoznak

Bátki Pál szerint most a rendőrség csak garázdaság miatt folytat nyomozást, ami azt jelenti, hogy azt vizsgálják, hogy az interneten is látható videón történt-e olyan erőszakos cselekmény, ami másokban felháborodást, vagy megbotránkozást kelthetett. 

Ez vár az elkövetőkre, akik halálba hajszolták Pistit

“Ennek a büntetése nyilvánvalóan el fog maradni attól, amekkora felháborodást a közvéleményben keltett az ügy. Büntetésként álláspontom szerint szóba jöhet próbára bocsátás vagy jóvátételi munka, ez utóbbi akkor ha az elkövető elmúlt 16 éves. Ezek alkalmazása mellett törvényi előírás a pártfogó felügyelete a büntetés időtartamára.” – mondta portálunknak Bátki Pál. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Ha segítség kell

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Kiemelt kép: illusztráció