Állatkínzás miatt emeltek vádat két nyírbogáti személy ellen a Nyírbátori Járási Ügyészség. A 30 éves férfi és 26 éves párja rendkívül rossz körülmények között tartottak állatokat. A két személyre letöltendő börtönbüntetés várhat.

Rossz körülmények

A vádirat szerint a fiatal pár 2019-ben egy tanyán éltek. Itt tartottak értékesítés és szaporítás céljából borzasztó körülmények között 108 kutyát – olvasható frissmedia.hu oldalon.

Összezsúfoltan éltek

Az állatokat kennelekben, a lakóházban, és az udvaron zsúfolták össze. Ezeket nem takarították, a kennelek emberi és állati ürülékkel voltak szennyezettek.

Nem megfelelő élelmezés

A kutyák nagy része lesoványodott, mert nem adtak nekik megfelelően enni és inni sem.

Ritkán etették őket

A pár 3-4 naponta vásárolt csirkelábat a vágóhídról, amelyet ledaráltak, majd kukoricadarával elkeverve adták az állatoknak. Ez az élelmezés hiánybetegségekhez vezethet.

Oltás nélkül

Az állatokkal állatorvos nem foglalkozott, az oltásokat nem kapták meg.

Segítettek a kutyáknak

2019 márciusában a rendőri intézkedéskor az állatok nagy része beteg volt. Ekkor állatvédő szervezeteket vontak be, amelyek segítségével az összes kutyát kimentették.

Ugyanúgy folytatták

A vádlottakra több, mint három millió forint állatvédelmi bírságot róttak ki. Mégis, 2019 második felében már egy másik tanyán folytatták tevékenységüket.

Macskákat is tartottak

Ugyanúgy értékesítés és szaporítás céljából tartottak macskákat és kutyákat a korábbihoz hasonló körülmények között.

Elfogták őket

2020 júniusában a nyomozó hatóság több állatmentő szervezettel összefogva 58 kutyát, 7 kecskét, valamint 5 macskát mentett ki. A két személyt pedig őrizetbe vették.

Letartóztatás alatt

A vádlottak a bűnismétlés veszélye miatt azóta is letartóztatásban vannak.

Kiemelt kép: frissmedia.hu