Óriási szabálytalanságot, egyben végzetes hibát követett el az a sportvadász, akinek fegyvere egy vadászat után véletlenül elsült. A rendőrség foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett emberölés ügyé­ben nyomoz, a vadászat minden résztvevőjének lefoglalták a puskáját.

A KÉKFÉNY.COM is írt arról, hogy a fegyverek ürítése közben történt halálos vadászbaleset május 15-én Újfehértón. A nyomozás eddig adatai szerint az egyik fegyver csövében szabálytalanul benne maradt a töltény, a fegyver tulajdonosa ráadásul nem a szabályok szerinti semleges irányba fordította a puskája csövét. A puska elsült, a lövedék pedig szerencsétlen módon a település irányába süvített el, ahol a mezőhöz közeli első ház udvarán levő férfit találta lapockán – írja a Magyar Nemzet.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője szerint vizsgálják, hogy pontosan hol is adták le a vétlen lövést, a vadászok véletlenül sem keveredhetnek lakóövezetbe. Az optimális cél a vadász tudásától, rutinjától függően 150-300 méter, különlegesen jó lövésznél akár 500 méter is lehet.

Ugyanakkor a lövedékben van annyi erő, hogy távolabb is eljusson, s még ha veszít is erejéből, akár halálos sebet is okozhat. Pont ezért kell a fesztelenítést semleges célpont felé elvégezni, a levegőbe leadott lövésnél a visszahulló lövedék ereje már nem okozhat komoly sérülést.

A vadászat összes résztvevőjének lefoglalták a fegyverét, ballisztikai, fegyvermesteri, orvos- és vadgazdálkodási szakértők bevonásával vizsgálják, kik a felelősek a haláleset miatt. A gondatlanság viszont nem feltételez sem bűnismétlést, sem elrejtőzést, sem tanúk befolyásolását a lehetséges gyanúsított részéről, ezért a rendőrség nem tervez az ügyben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést a gyanúsítás közlését követően.

A vadgazdálkodási szakértők szerint a legtöbb balesetet a hobbivadászok okozzák, és szinte mindig a töltés-ürítés során a fegyver csövében maradt lőszer, a nem kellően kibiztosított, rosszul tartott fegyver a probléma forrása.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI